Buna ziua,
As dori sa va intreb ceva in legatura cu calcularea indemnizatiei.Inca nu sunt insarcinata dar lucram la proiect.
Eu lucrez in invatamint si am vechime mai mult de 12 luni.Pe linga asta mai am si un PFA dar acolo am inceput in luna noiembrie. Daca nu voi ave si acolo vechime 12 luni mi se va lua in calcul si veniturile din acest PFA?
Adica mi se va calcula sau nu indemnizatia din ambele venituri?
Va multumesc.
Pentru a beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului trebuie sa realizati venituri profesionale supuse impozitului pe venit in ultimele 12 luni anterioare nasterii. In situatia dvs veti beneficia de indemnizatie si la calculul acesteia se vor lua toate veniturile profesionale realizate in ultimele 12 luni. Nu are importanta daca pe PFA ati realizat venituri mai putin de 12 luni ....acestea vor intra la calculul indemnizatie pentru cresterea copilului, chiar daca ar fi realizate sa zicem 7-8 luni sau chiar mai putin ....sa zicem o singura luna.
Asadar....puteti sa ramaneti insarcinata si sa aveti parte de un bebe sanatos si frumos....
Puteti sa aveti venituri ca PFA si doar o luna din perioada de 12 luni anterioara nasterii copilului ca tot intra in calcul. Cerinta legala este sa realizati venituri profesionale impozabile cu 12 luni anterior nasterii copilului. Nu exista conditionare ca fiecare din aceste venituri care se iau in calcul sa fie realizat in toate cele 12 luni pe baza carora se stabileste cuantumul indemnizatiei.
Venit brut – Contributii obligatorii =Venit impozabil
Contributii obligatorii inseamna CASS-ul (asigurari de sanatate), AS-ul (ajutor somaj) si CAS-ul (asigurari sociale) .
Daca dumneavoastra ca si PFA ati platit contributiile obligatorii, atunci venitul realizat va fi luat in calcul la cuantumul indemnizatiei .
La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile realizate de persoana indreptatita, obtinute, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate.
Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 1 alin. (3) din ordonanta de urgenta, denumite in continuare venituri, sunt cele definite la art. 55 alin. (1) si (2), art. 46 alin. (1)-(4) si la art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzator fiecarei categorii de venit.