avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de o indemnizatie de crestere a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de o indemnizatie de crestere a copilului mai mare daca am doua contracte de munca?

Stimati juristi,
Va rog sa-mi spuneti daca voi beneficia de o indemnizatie de crestere a copilului, mai mare in conditiile in care am incheiat al doilea contract de munca, pentru care platesc toate contributiile cerute de lege?
Primul contract de munca are o vechime de 10 ani fara intrerupere, cu toate contributiile platite la zi. In baza acestui contract voi beneficia de concediu de cresterea copilului pana la varsta de 2 ani si de o indemnizatie lunara stabilita in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului.
Al doilea contract de munca l-am incheiat la o luna dupa ce am aflat ca sunt insarcinata. Se platesc toate contributiile si impozitul pe venit salarial.
Potrivit art. 3 alin 4) din Ordonanta de Urgenta 111/2010 privind concediul si indemnizatia de crestere a copilului, "In cazul in care o persoana realizeaza concomitent venituri supuse impozitului pe venit din mai multe surse, se vor lua in considerare toate veniturile incasate de acesta."
Nu am observat vreo precizare a legii ca toate aceste venituri cumulate trebuie sa aiba o vechime de cel putin 12 luni anterioare nasterii copilului pentru a putea fi luate in considerare la stabilirea indemnizatiei de crestere a copilului. Cred ca un singur venit salarial care sa aiba un stagiu de cotizare de 12 luni este suficient pentru stabilirea dreptului la concediu de crestere copil si indemnizatie, nefiind obligatoriu ca si celelalte venituri supuse impozitarii sa fie la fel, 12 luni anterioare nasterii copilului. Spuneti-mi daca rationamentul meu este gresit, daca ceva imi scapa si nu am inteles corect legea?
As vrea sa beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului de 1200 lei.
Daca s-ar lua in considerare numai veniturile salariale obtinute din primul contract voi beneficia de o indemnizatie de 750 lei, si nu mi se pare corect ca dupa 10 ani de munca si plata contributiilor la zi sa beneficiez numai de aceasta suma. Cred ca daca voi veni cu alte venituri salariale in completare voi beneficia de o indemnizatie de 1200 lei pe o perioada de 2 ani.
Va rog sa ma lamuriti cum este mai bine de procedat.
Ultima modificare: Joi, 29 Decembrie 2011
iolanda15, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:45, 29 Decembrie 2011
la calcul se iau in considerare ambele cim. nu conteaza vechimea , doar sa demonstrati ca 12 luni nu ati avut intreruperi
Buna, La fiecare contract trebuie sa am o vechime neintrerupta de 12 luni sau este suficient ca unul dintre aceste contracte sa indeplineasca conditia vechimii de 12 luni anterioare nasterii copilului.
nu . este suficient unul .
1. acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de plata contributiilor catre stat sau de vechimea in munca a solicitantului , ci de realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului, timp de 12 luni.

2. Art. 21 din Normele de aplicare a OUG nr.111/2010
(1) La stabilirea bazei de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile realizate de persoana indreptatita, obtinute in conditiile art. 3 din ordonanta de urgenta, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate prevazute la art. 2 alin. (5) si (6) din ordonanta de urgenta.
(2) Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 75% asupra bazei de calcul stabilite potrivit alin. (1).
(3) Pentru luna in care s-a nascut copilul se ia in calcul venitul cuvenit in luna respectiva.

In speta, se vor aduna toate veniturile nete realizate si apoi suma totala se va imparti la 12 , dupa care se va aplica procentul de 75%.
Multumesc pentru raspuns.
Asa este fiecare venit salarial obtinut din cele doua contracte este supus impozitului pe venit conform Codului Fiscal, insa as dori sa stiu daca este obligatoriu ca si cel de-al doilea contract pe care l-am incheiat acum o luna, sa fi fost impozitat timp de 12 luni pentru a fi luat in considerare la stabilirea indemnizatiei, sau este suficient un sigur contract al carui venit sa fi fost impozitat 12 luni.
N-as vrea sa am surpriza sa-mi spuna ca cel de-al doilea venit obtinut din cel de-al doilea contract nu va fi luat in considerare pentru ca nu sunt venituri impozitate timp de 12 luni, si ca aceasta ar fi conditia pe care trebuie sa o indeplineasca fiecare venit pentru a intra in baza de calcul a indemnizatiei.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru cresterea copilului! roxana.elena roxana.elena Va rog sa ma ajutati, am ramas insarcinata dupa o luna de la angajare ,pana la acest moment am tot avut intreruperi pe cartea de munca din cauza crizei si ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil roxana15mario roxana15mario Buna ziua, As dori sa va intreb ceva in legatura cu calcularea indemnizatiei.Inca nu sunt insarcinata dar lucram la proiect. Eu lucrez in invatamint si am ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil miruna_albu miruna_albu Buna seara, Sunt angajata cu CIM pe perioada nedeterminata de la 01.07.2009. Din 01.10.2009, angajatorul a luat masura diminuarii timpului de lucru de la 8 ... (vezi toată discuția)