avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna seara,
Sunt angajata cu CIM pe perioada nedeterminata de la 01.07.2009. Din 01.10.2009, angajatorul a luat masura diminuarii timpului de lucru de la 8 ore/zi la 4 ore pe zi, motivat fiind de criza economica si cu acordul angajatilor firmei, situatie existenta si in acest moment, pana la o data incerta.
Cum este afectata conditia de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani? Va trebui echivalata perioada de doua luni calendaristice cu o luna de angajare cu norma intreaga?
Va multumesc foarte mult !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:25, 29 Ianuarie 2010
Pentru a beneficia de indemnizatia pentru CIC, trebuie ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului, sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit .
Legea nu conditioneaza acordarea indemnizatiei pentru CIC de durata timpului de munca.
Trebuie sa realizati venituri impozabile potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal pe o perioada de 12 luni anterioare datei nasterii copilului si nu este o conditionare a duratei zilei de lucru .
Va multumesc foarte mult.
As mai intreba daca cuantumul indemnizatiei poate fi afectat (recalculat) proportional cu impozitul pe venit, care automat este mai mic.
Indemnizatia pentru CIC este calculata in functie de veniturile profesionale supuse impozitului pe venit realizate.

Baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului stabilita potrivit legii, se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului si impartita la 12.
Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite.
Pentru luna in care s-a nascut copilul se ia in calcul venitul realizat in luna anterioara celei in care s-a nascut copilul.
Daca din calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului rezulta un cuantum mai mic de 600 lei, se acorda 600 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii acordare indemnizatie crestere copil DrSam DrSam Buna ziua am si eu o intrebare referitor la acordarea indemnizatiei de crestere a copilului= situatia mea este urmatoarea=in perioada2004-2005 am fost angajata ... (vezi toată discuția)
Cic 1 urmat de cic 2 ce venituri se iau in calcul? Ana_Stan Ana_Stan Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o situatie care suna cam asa: - copil 1 nascut 5.02.2007, cic1: mai 2007-feb 2008 - copil 2 nascut 8.08.2008, cic2 ... (vezi toată discuția)
Modalitate calcul indemnizatia cic 85% ARES99 ARES99 Buna ziua Sotia mea urmeaza sa nasca pe 15.11.2009, este in prenatal din 01.10.2009 si urmeaza sa intre in cic pe 04.02.2010; in calculul indemnizatiei pt ... (vezi toată discuția)