avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: o societate ...

Buna seara,
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: o societate platitoare de tva achizitioneaza in noiembrie 2021 cu taxare inversa o constructie noua, achitata din fondurile proprii ale asociatului. Cum procedez cu tva-ul daca in cursul anului 2022 se vinde unei societati platitoare de tva ? tot cu taxare inversa pentru ca este considerata constructie noua pana la sfarsitul anului 2022? Dar daca in anul 2023 (cladirea este considerata veche si scutita de tva ) se transfera dreptul de proprietate in favoarea asociatului cu contract de dare in plata trebuie ajustata valoarea tva? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: danab74 , utilizator 20:18, 31 August 2022
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Daca se vinde pana la 31.12.2022 unei firme platitoare de TVA se va vinde cu taxare inversa obligatoriu.
2. Daca se face darea in plata in 2023 ,asa cum ati zic fiind cladire veche deja , se aplica scutirea de la art 292 alin 2 lit f.
Insa va trebui efectuata ajustarea TVA cf art 305 pe o perioada de 19 ani ( 19/20 din taxa dedusa prin taxare inversa la achizitie va trebui platita statului ).

Daca in schimb se opteaza ca darea in plata sa se faca in regim taxabil cu cota de 19% daca nu sunt indeplinite conditiile de 5% , atunci nu va trebui facuta ajustarea . Optarea pt taxare se face prin notificare catre ANAF.
Multumesc pentru raspuns. As vrea sa va mai intreb ceva: constructia a fost achizitionata ca si mijloc fix, daca o vand inainte sa treaca 3 ani de la data achizitiei nu este considerata vanzare de marfa (vanzare ocazionala)? Se mai aplica in acest caz taxarea inversa? Multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
vanzarea ocazionala e cea din patrimoniul personal al unei persoane fizice . Dvs o vindeti de pe firma .
Va rog sa-mi spuneti daca am inteles bine:
1) Daca o vand pana la 31.12.2022 unei firme platitoare de TVA se aplica taxarea inversa.
2) Daca o vand dupa 31.12.2022 unei persoane fizice ( cu dare in plata ) pot opta pentru pentu taxare, facturez cu TVA, colectez si platesc TVA-ul, sau pot sa o vand fara TVA- caz in care trebuie sa ajustez TVA-ul.
3) Daca o vand anul viitor unei firme platitoare de TVA, atunci am optiunile de la pct.2?
Multumesc pentru ajutor.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. si 2 . DA

3. - daca o vindeti la firma la anul fiind veche , taxare inversa sa aplica daca notificati ANAF . Daca o vindeti in regim de scutire va trebui ajustare.

Alte discuții în legătură

Taxare inversa vanzare cladiri Sfedu Sfedu Rugamintea mea este sa imi spuneti daca regimul de taxare inversa in cazul vanzarii unei cladiri, este considerat, din punct de vedere legislativ, o operatiune ... (vezi toată discuția)
Se plateste tva? officeaviconta officeaviconta 1. Casa achizitionata pe firma cu taxare inversa prin contract de vanzare-cumparare. In iulie 2023 se implinesc 5 ani de la achizitie. In cazul vanzarii/darii ... (vezi toată discuția)
Vanzare cladire de catre o persoana juridica ALY82 ALY82 Buna ziua, Am facut un contract de vanzare cumparare, la valoarea din contabilitate, reevaluata si scazuta amortizarea (840.000 lei net). Mentionez ca ... (vezi toată discuția)