avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 125 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Taxare inversa vanzare cladiri
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Taxare inversa vanzare cladiri

Rugamintea mea este sa imi spuneti daca regimul de taxare inversa in cazul vanzarii unei cladiri, este considerat, din punct de vedere legislativ, o operatiune deductibila de tva.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: popa vilica , utilizator 07:24, 23 Martie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Vanzarea de constructii vechi se face in regim de scutire de TVA, fara drept de deducere, indiferent daca vanzarea se face catre o persoana fizica sau o persoana inregistrata in scop de TVA.

Prin depunere a unei notificari la ANAF, se poate opta si pentru facturarea cu TVA, conform prevederilor de la art. 292 alin. (3) din Codul fiscal.
In acest caz, nu mai este necesara ajustarea TVA.

Daca vanzarea se face catre o persoana neinregistrata in scop de TVA (ex. persoana fizica) vanzarea se va face cu TVA 19%, in cazul in care s-a stabilit ca vanzarea se va face in regim de taxare al TVA.

Daca vanzarea se face catre o persoana impozabila inregistrata in scop de TVA din punct de vedere al TVA, veti aplica taxarea inversa conform prevederilor art. 331 alin.(2) lit g) din Codul fiscal.

Ultima modificare: Vineri, 7 Decembrie 2018
Constantin Vera, Contabil
Spuneti-mi va rog dacă am înțeles bine: dacă vânzarea clădirii se face catre o alta societate plătitoare de tva, prin sistemul taxării inverse, atunci va fi nevoie sa se facă ajustare de tva, dar dacă se va opta pentru vânzare cu tva nu se va mai face ajustare de tva. La construcția clădirii s-a dedus tva, iar în momentul de fata construcția este parțial amortizata.
Mulțumesc mult.
Nu ati inteles bine si se pare ca nu va este clar fenomenul. Daca vindeti catre o firma platitoare de tva aveti dreptul sa optati pentru vanzarea cu tva. In primul rand trebuie sa depuneti o notificare la Finante in care le aduceti la cunostinta faptul ca vindeti cu tva aceasta cladire. Pe factura scrieti pretul cladirii fara tva. Pe coloana de tva nu scrieti nimic. Iar undeva pe factura , intr-un loc vizibil scrieti " taxare inversa" (obligatoriu !). NU aveti voie sa scrieti nicio suma la rubrica tva.
ATENTIE: Vanzarea prin taxare inversa este o obligatie, nu o optiune.
In acest caz nu trebuie sa faceti ajustare de tva, dar trebuie sa respectati procedura descrisa mai sus.

taxare inversa cladire, se declara undeva?
TAXARE INVERSA VANZARE IMOBIL, SE TRECE IN D394?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: o societate ... danab74 danab74 Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: o societate platitoare de tva achizitioneaza in noiembrie 2021 cu taxare inversa o constructie noua, ... (vezi toată discuția)
Tva factura avans promisiune vanzare cumparare edanapaun edanapaun Se încheie o promisiune de vânzarea cumpărare , între 2 persoane juridice platitoare de Tva, a unui apartament neconstruit (in cazul unui proiect ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren Bajinaru Ramona Bajinaru Ramona Buna dimineata! Societatea doreste sa vanda un teren dobandit de la o persoana fizica in anul 2008. Cum facturam avand in vedere ca in certificatul de ... (vezi toată discuția)