avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Calomniat și țeapă imobiliară
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Calomniat și țeapă imobiliară

Va rog sa ma ajutati intr-o speta:

Intr-o dupa-amiaza parintii mei (61 ani si 69 ani), au fost la o agentie imobiliara, unde dupa multa pralavrageala a agentelor s-au trezit ca au vizualizat in graba un apartament si au semnat un antecontract unde au dat vanzatoarei 3000 euro +1000 euro comisionul agentiei. Din cei 3000 euro, 1000 euro vanzatoarea a dat agentiei comision, drept urmare agentia a colectat 2000 euro in total. Nu s-a semant contract de vizualizare si nu au dat chitanta pentru cei 1000 euro comision agentie.
Totul s-a intamplat intr-o ora, iar in jurul orei 16 s-a terminat tranzactia, parintii dand deja banii. Cand am ajuns la agentie la ora 16.20 era prea tarziu, antecontract-ul semnat si banii dati deja.

Mi s-a parut ceva ciudat initial, dar dupa ce am re-vizualizat cu parintii zona, am observat ca au fost mintiti, neexistand rost intre blocuri (cum noi doream), pentru a sparge si a face geam la baie (scarile fiind lipite), balconul vecinului era lipit de balconul apartamentului respectiv, iar din cei 70 mp cat spunea ca are, a ajuns verbal sa-mi spuna mie ca are 66-67 mp, iar in actele cadastrale am vazut 62 mp. Garsoniera confor tip I ced ca era II spre III.

Parintii care a semnat antecontract au solictat anularea sa. Conform antecontract-ului a reiesit ca cel care cere anularea pierde cei 3000 euro + comisionul agentiei de 1000 euro. In urma pozelor blocului cu explicatii si a unei certe dintre parintii mei si agentele care erau si patroanele agentiei, au sunat vanzatoarea sa restituie cei 3000 euro daca vrea si anuleaza antecontract.

Cand a venit vanzatoarea, agentele a invatat-o de fata cu parintii mei sa de-a doar 2000 euro si 1000 euro sa ramana agentiei, iar data viitoare nu ii mai ia comision ca au platit ai mei (ca sunt mai fraieri).

Mi-au pus parintii sa semneze pentru 2000 euro fara alte pretentii la vanzatoare (si invers fara pretentii de la vanzatoare), iar parintii din disperare au semnat pentru 2000 euro ca sa nu ii piarda si pe acestia. Agentia i-a pus sa scrie o cerere de reziliere si au spus ca da sefilor si avocatului lor sa vada daca le da cei 1000 euro comisionul dat de ei (lundu-i in ras ca ele erau de fapt sefele). Raspuns il primesc in 30 zile.

In timpul certei pentru bani, agentele nu s-au rezumat sa discute despre bani, m-a jignit pe mine care nu aveam nicio treaba, pe sotie si pe mama sotiei, spunand ca am fost pe acolo si as fi facut scandal cu vreo 2 saptaman in urma, ca sunt eu nebun, prost crescut, ca eu sunt problema si manipulez situatia, ca nu salut cand le vad, ea si-ar calca in picioara copii daca ar fi ca mine, ca ii rupe picioarele sotiei mele daca o prinde, ca nu imi convine, si eu sunt tensiunea familiei si eu sunt o problema, ca sunt un dement, iar cand mi-a vazut ca cobor din masina si mi-a vazut fata le-am lasat.... etc. chestii care nu aveau ca sa caute in discutii despre tranzactia imobiliara. Jignindu-ma si calomniadu-ma la parinti.

Ei au facut tranzactie cu parintii mei iar eu, sotia si soacra eram jigniti si se urla in agentie la ai mei.

Mama sotiei (soacra) a sunat agenta si a intrebat-o daca a vazut-o vreodata, la care agenta a spus ca nu a vazut-o niciodata si nu o cunoaste si are camere sa dovedeasca ca parintii mei mint sa nu ii ia in seama a nu sunt sanatosi la cap. Incearca sa bage ura intre familie, intre parintii mei si parintii sotiei, intre mine si sotie.

Norocul a fost, ca inainte de a pleca mama mea la rezilierea contractului, a avut inspiratia sa-mi ceara un reportofon spion sa inregistreze (pe care il detin eu, cumparat cu multi ani in urma cand eram student si aveam nevoie sociologic), in caz ca se intampla ceva sa aiba dovada. A fost cea mai inspirata decizie. Altfel nu imi credeam parintii cand imi spunea cum au vorbit despre mine, sotie si soacra.

Inregistrarea are vreo 2 h si ceva si se aude jignirile, calomniile agentilor, cum plang parintii si se roaga sa le de-a banii, pecum si cum o invata pe vanzatoare sa de-a doar 2000 din 3000 euro si sa le de-a loc comisionul pentru vanzarea viitoare a apartamentului.

Intrebarea este daca in cazul acesta pot folosi inregistrarea audio, pentru calomine (chiar daca a jost pe ascuns fara sa stie agentele)? Este legal sa o folosesc? Le pot face vreo plangere penala, ina cul acesta? Imi ia in seama politia inregistrarea audio de 2 h?

Se poate face ceva pentru tapa imobiliara a doua persoane varstnice, iar la persoanele vastnice nu trebuie aviz psihologic si autoritata tutelara sa fie prezenta? Prezentarea initiala despre apartament a fost verbala, putine chestii recunoscute cand s-a inegistrat audio. Se poate face ceva in czul acesta
Ultima modificare: Marți, 30 August 2022
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Persoanele varstnice la 61 de ani sau cat au parintii dvs sunt ,,tinerei" in comparatie cu alti varstnici de 80,90 de ani si se prezuma ca au discernamant.Povestea dvs este extrem de lunga nu am avut rabdare sa o citesc decat pe sarite poate alti colegi vor avea mai multa rabdare.si vor emite alte opinii.Din punctul meu de vedere nu e vorba de calomnie sau inselaciune ci doar de neatentie..Iînregistrarea audio nu are nici o valoare nici in civil.nici in penal,in civil.daca partea se opune nu poate fi administrata fiind obtinuta fara acordul.acesteia.O eventuala evaziune fiscala a agentilor.imobiliari e greu de dovedit puteti face .o sesizare la ANAF dar c am atat..
Ultima modificare: Marți, 30 August 2022
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trebuie sa platesc comision agentiei ?? danny78 danny78 Buna ziua ! Sa va spun in ce consta problema mea : Am gasit un apartament cu ajutorul unei agentii imobiliare si un angajat al agentiei a mers la intalnirea ... (vezi toată discuția)
Contract rezervare agentie imobiliara 1000 € User6690 User6690 Ma aflu intr-o situatie neplacuta in care ma simt obligata sa cumpar un imobil. Am gasit un anunt pe net, am sunat am programat o vizionare. Dupa 2 zile am ... (vezi toată discuția)
Comision agentie imobiliara ContSters110226 ContSters110226 buna ziua. Caut sa imi cumpar un apartament cu 3 camere. Am gasit o agentie prin ceva cunostinte. Dupa cateva vizite agentia ne-a gasit un apartament. Am facut ... (vezi toată discuția)