avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Legitima apărare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Legitima apărare

Ce părere aveți de speța asta?
[ link extern ] /
Cum e posibil ca cineva să-ți bage mâna în gât și să fie violent față de tine, tu să-i dai una ..... și instanța consideră că nu e legitimă aparare???
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Septembrie 2022
usr22, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 09:22, 5 Septembrie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru a justifica legitima apărare atacul trebuia să fie iminent (condiție necesară pentru reținerea legitimei apărări). In contextul spetei iminenta atacului nu se putea retine intrucat desfășurarea acestuia in imprejurarea justificarii lovirii fata de argumentul existentei unei imobilizari cu mana la gat nu este o certitudine a unui atac tinand cont de urmarile avute prin lovitura /atacul presupus legitim fiind depasite limitele si proportionalitatea. Una e sa te apuc de mana sau de umar ori gat si sa te imping nu cu scop de vatamare/lovire ci ca sa te deplasezi din drum, si alta e sa iti provoc leziuni prin lovire de natura celor produse in speta incat sa necesite 55 zile ingrijiri medicale.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Septembrie 2022
SM LEGAL CONSSULT , Consultant de business
Ca să înțeleg mai bine, dumneavoastră ziceți că nu a avut loc un atac sau că a avut loc un atac și apărarea nu a fost proporțională? Intreb asta pentru că eu din speța respectivă am înțeles că a a avut loc un atac doar că atacul nu a fost în măsură să pună în pericol persoana atacată..... Și mă întreb ce aș face eu dacă cineva vine violent la mine și îmi bagă mâna în gât. Mulțumesc
Ati inteles bine ca atacul nu a pus in pericol pe cel atacat nefiind indeplinite conditiile prevazute de lege pentru a reactiona cu lovituri sau atitudine in aparare disproportionate. De evitat a interactiona cu persoane puse pe scandal sau violente, in asemenea situatii nu va dati batman sau sa loviti . Nu va pune nimeni mana in gat...aiurea....contextul spetei e destul de clar ca infractorul agresor s-a pus de-a curmezisul in drum si bloca strada basca mai facea si scandal ca nu se da deoparte sa poata circula lumea. Evident ca un catar nu il dai deoparte decat daca il apuci de ceva , in speta de gat a considerat cel in cauza dar nu ptr a provoca vatamare sau sa il loveasca.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Septembrie 2022
SM LEGAL CONSSULT , Consultant de business
Nu ați înțeles bine.... "infractorul agresor s-a pus de-a curmezisul in drum si bloca strada basca mai facea si scandal ca nu se da deoparte sa poata circula lumea" e partea vătămată, și el -cel care bloca drumul i-a băgat mâna în gât celui care voia să treacă (și și-a luat un pumn pentru că l-a prins de gât). Mă întreb cum a ajuns instanța la concluzia că faptul de a apuca pe cineva de gât nu e în măsură să "pună în pericol persoana atacată", adică nu au analizat constituția celor doi să vadă cine e mai puternic, și nu e ca și cum te-ar fi atacat un copil, o femeie micuță sau un bătrân slab.... Adică în timpul unui conflict verbal se întâplă foarte multe din punct de vedere al stresului emoțional și al adrenalinei, când te trezești că te apucă unu de gât e destul de nasol....
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Septembrie 2022
usr22, utilizator
Ba mai mult instanța motivează să nu te aperi singur dacă sunt și alte persoane în apropiere, ci să te bazezi pe ele!!!???
" instanta a constatat ca nu se regasesc elementele niciuneia dintre aceste dispozitii legale, deoarece sustinerea inculpatului ca doar prin lovirea partii civile s-a putut elibera de stransoarea inculpatului, existand riscul sufocarii acestuia, nu putea pune in pericol persoana inculpatului atata vreme cat in preajma se aflau si alte persoane care puteau interveni pentru a-i desparti"

Alte discuții în legătură

Lovituri la nivelul gatului xuser xuser Lovirea cuiva cu pumnul la nivelul gatului se poate retine ca si tentativa de omor? Cunosc un caz cand cineva a strans o fata de gata, si desi fata a primit ... (vezi toată discuția)
Legitima aparare sau nu? ovidiu_6751 ovidiu_6751 Buna ziua. Am si eu o mare problema si nu stiu cum o pot rezolva. in seara de 25.05 2011 in timp ce imi duceam niste prieteni acasa cu masina personala, o ... (vezi toată discuția)
Depasirea limitelor legitimei aparari cryingangel cryingangel Imi poate da cineva, va rog, un exemplu pentru depasirea limitelor legitimei aparari si pentru depasirea limitelor starii de necesitate.Multumesc anticipat.:\"> (vezi toată discuția)