avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de munca +conventie civila
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de munca +conventie civila

Buna ziua! Daca cumulez veniturile din contract de munca si conventia civila care sunt darile la stat care trebuie platite pentru conventia civila? Mentionez ca sunt persoana fizica neautorizata.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:31, 19 Ianuarie 2010
Mariana Laura a scris:

Buna ziua! Daca cumulez veniturile din contract de munca si conventia civila care sunt darile la stat care trebuie platite pentru conventia civila? Mentionez ca sunt persoana fizica neautorizata.
Multumesc anticipat!


Obligatiile de plata din executarea unui contract sunt
- 5.5% - sanatate
-10.5%-pensii
-1%-somaj
-16%-impozit
Obligatiile de plata din conventia civila:
-16%-impozit si daca doriti dvs. puteti sa cotizati si la pensii dar nu e obligatoriu.
Nu cred ca se pot cumula cele doua venituri daca aveti si contract si conventie la o sg firma, sau la ce va referiti cand spuneti ca le cumulati?
Ultima modificare: Marți, 19 Ianuarie 2010
Doina Elena, Consultant resurse umane
Miza conventiilor civile tine, evident, de aspectele fiscale asociate acesteia. Modificarile aduse Codului fiscal a adus si o noua perspectiva asupra impozitarii veniturilor obtinute in baza conventiilor civile. Noile prevederi nu sunt cu mult mai clare in ceea ce priveste stabilirea categoriei din care fac parte aceste venituri. Legiuitorul le include în continuare în categoria veniturilor din activitãþi independente, cu obligaþia reþinerii la sursã a unui impozit anticipat de 10%. Aceleasi venituri insa pot fi incluse in categoria altor venituri, pentru care impozitarea se face la sursa si este finala (prin aplicarea cotei de impozit de 16%).
Normele metodologice stabilesc ca incadrarea intr-o categorie sau in alta tine de optiunea beneficiarului de venit , si anume : „Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati desfasurate pe baza contractelor/conventiilor civile, incheiate potrivit Codului civil, au dreptul sa opteze, pentru impunerea venitului brut cu cota de 16%, impozitul fiind final, potrivit art. 78 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.“
Totusi, pentru ca impozitarea sa fie finala, optiunea trebuie exprimata in scris in momentul incheierii fiecarei/fiecarui conventii/contract civil si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestei/acestui conventii/contract.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit contracte prestari servicii lia19 lia19 Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns.Care este cota de impozit care se opreste ptr contractele de prestari servicii prin colaborare?Noi oprim 10%dar ... (vezi toată discuția)
Cim sau prestari servicii talida_miha talida_miha Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o informatie.Daca eu, ca angajator, doresc sa angajez pe cineva sa presteze un anume serviciu pe perioada determinata, ce ... (vezi toată discuția)
Contracte civile?!?! contract de prestari servicii - art 52 cod fiscal anamaria2006 anamaria2006 Am auzit recent de aceasta denumire de contract civil in sensul de contract de prestari servicii.Din cate am inteles este vorba de un contract incheiat de o ... (vezi toată discuția)