avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 889 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune cu probleme La succesiunea dupa moartea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune cu probleme La succesiunea dupa moartea mamei, am renuntat ...

avem urmatorul caz:
La succesiunea dupa moartea mamei, am renuntat la partea mea de mostenire in favoarea tatalui si ffratelui meu. Dupa ceva timp, intre cei doi a fost incheiat un contract de vanzare-cumparare a apartamentului parintesc, prin care am fost inlaturat de la eventuala mostenire la decesul tatalui. Dupa ce a murit tatal meu, deoarece avusesem ceva divergente cu fratele meu,am cerut succesiunea la notar, pentru bunurile mobile si imobile ramase: obiecte mobilier, loc veci, cont bancar. Insa la notar am aflat ca contul bancar in care tatal meu primea pensia , precum si indemnizatia de administrator bloc, de cca 15 ani, era gol!
Intrebare, inainte de a contacta un avocat pentru reprezentare : sunt sanse ca printr-o actiune in justitie sa fiu despagubit pentru partea ce mi s-ar fi cuvenit de drept, caci urmare a contractului de intretinere ar fi trebuit sa existe o oarece suma in bani? Sau ca mostenire rezervatara?
Doresc o parere pertinenta si obiectiva la aceasta intrebare!
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine , Avocat 12:56, 5 Septembrie 2022
Buna ziua,

Speta necesita o analiza juridica mai complexa si o discutie directa cu un avocat pentru prezentarea tuturor aspectelor si documentelor aferente situatiei de fapt prezentata de dumneavoastra.

Cu privire la situatia prezentata de dumneavoastra revin cu urmatoarele precizari:
- un contract de vanzare-cumparare nu este de natura a inlatura de la mostenire un eventual mostenitor,
- faptul ca exista un contract de intretinere nu inseamna ca este obligatoriu sa exista un activ la momentul decesului.

Masa succesorala este constituita din activele existente in patrimoniu la momentul decesului, bunuri mobile si imobile.

Daca pe parcusul vietii s-a incheiat un contract de vanzare-cumparare pentru care a fost stabilit un pret derizoriu pentru ca acest bun sa nu fie adus la masa succesorala, se poate solicita constatarea nulitatii absolute a acestuia.

Pentru sumele de bani aflate in conturile defunctului trebuie sa va adresati bancii si sa verificati daca nu cumva a fost numit un mandatar pe cont care sa fi retras sumele de bani la momentul decesului,

Sunteti mostenitor rezervatar dar ca si mostenitor rezervatar, la fel ca in situatia mostenitorilor legali, pentru a dobandi ceva este sa nevoie sa existe un activ al mostenirii.

Sunt multe aspecte de verficat si analizat motiv pentru care va recomand sa luati legatura cu un avocat.

Cu stima.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune - de unde sa incep? Langa Geta Langa Geta Va rog sa-mi dati un sfat legat de urmatoarea situatie: Tatal meu a decedat la 1 nov 2009. La o verificare a actelor care s-au aflat in posesia sa am ... (vezi toată discuția)
Contract tudor-zbarlea tudor-zbarlea Buna ziua! Am si eu o problema la care doresc sa primesc lamuriri: tatal meu a incheiat cu fratele meu un contract de intretinere cu uzufruct pentru ... (vezi toată discuția)
In caz de deces- situatie bani din cont AncaRomania AncaRomania Speta: sotul moare - ca mostenitor ramane un copil dintr-o alta casatorie Intrebare: in lipsa succesiuni, sotia supravietuitoare, poate retrage bani din ... (vezi toată discuția)