Buna ziua! Am si eu o problema la care doresc sa primesc lamuriri:
tatal meu a incheiat cu fratele meu un contract de intretinere cu uzufruct pentru apartamentul sau - fara sa-mi ceara acordul si mie. La decesul tatalui, pot sa cer efectuarea succesiunii pentru valori, lucruri mobile si, eventual, pentru suma stransa din pensie?
Va multumesc pentru orice lamurire
Nu exista asa ceva....Nimeni nu este obligat sa lase ceva cuiva. La decesul tatalui dvs vor intra daca va avea, alte bunuri mobile sau imobile. Daca si a strans pensia intr un cont , dupa dezbaterea succesiunii veti avea acces la acel cont.
Moral... depinde de situatie: tatal avea nevoie de intretinere? A cerut-o amandurora? Ati acordat-o, ati refuzat-o?
Copiii oricum au obligatia de a-si intretine parintii, asa incat, incheierea unui contract de intretinere cu un copil e redundanta.
Evident, de aceea si Codul civil a presupus donatia. De aceea, in lipsa acordului dv., cf. 1091 puteti cere contravaloare din acel imobil, dupa deces. Daca situatia prezumata de lege se dovedeste cea adevarata, caci eu nu stiu situatia reala de fapt a dv. si fratelui/surorii...
Cote mostenire
AlexGM
De pe urma decesului parintilor au ramas 2 imobile de valoare egala, sa zicem de 50.000 lei fiecare. Numai ca la unul dintre imobile exista un contract de ... (vezi toată discuția)