avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cote mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cote mostenire

De pe urma decesului parintilor au ramas 2 imobile de valoare egala, sa zicem de 50.000 lei fiecare. Numai ca la unul dintre imobile exista un contract de donatie catre unul din cei 2 copii. Se va dezbate succesiunea.
1. Cat revine fiecaruia (eventual in cifre) ?
2. Daca se cere revocarea donatiei, care sunt cotele ce revin fiecaruia ?
3. Daca exista si un cont bancar de 2000 lei ce a apartinut parintilor, cum se calculeaza in caz de revocare a donatiei ?
4. Existenta unui cavou afecteaza in vreun fel repartizarea cotelor de mostenire ?
Multumesc ptr raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 23:00, 17 Septembrie 2016
donatie nu se poate revoca. se poate supune reductiunii. In masa succesorala vor intra toate bunurile defunctului. Daca se cere reductiunea din casa donata veti avea cota de /4. Reductiunea se poate face pe cale amiabila sau instanta. Actiunea in reductiune se prescrie in 3 ani de la moartea lui de cujus.
Sa inteleg ca daca cer in instanta reductiunea, pot primi 1/4 din casa donata + 1/2 din casa ramasa pe numele parintilor ?
Buna seara,
Fara reductiune (asa zisa revocare),
1. Masa succesorala este compusa din totalitatea bunurilor mobile si imobile ramase de pe urma parintilor (imobil, cont bancar, etc)
2. Fiecare primeste cate 1/2 din aceasta masa succesorala.
3. revocarea de care faceti vorbire este, de fapt, o reductiune ce se poate solicita in 3 ani de la decesul parintilor.
Daca se admite fie pe cale amiabila si notariala, fie prin instanta, atunci si acea 1/4 din imobilul donat, se imparte in parti egale.
Studiati art. 1091 C.civ.
daca donatie e cu scutire de raport se va aduce cota de 1/4 prin echivalent....mergeti la un notar sau avocat si va va explica pe indelete aceste institutii de drept civil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care sunt cotele de mostenire ? AlexGM AlexGM Se da urmatoarea speta juridica: Se afla spre finalizare un litigiu in instanta privind revocare donatie + partaj succesoral intre 2 copii ai defunctilor. ... (vezi toată discuția)
Donatie irina-escu irina-escu Buna ziua Care ar fi cea mai potrivita modalitate prin care mama imi poate da un apartament? Datele sunt urmatoarele: ambii parinti traiesc si suntem 2 ... (vezi toată discuția)
Succesiune valentin222 valentin222 Parintii mei au dat surorii mele o casa mostenire cu act de donatie cu scutire de raport la masa succesorala si 2,2ha pamant ,mentionand ca mie imi vor ... (vezi toată discuția)