De pe urma decesului parintilor au ramas 2 imobile de valoare egala, sa zicem de 50.000 lei fiecare. Numai ca la unul dintre imobile exista un contract de donatie catre unul din cei 2 copii. Se va dezbate succesiunea.
1. Cat revine fiecaruia (eventual in cifre) ?
2. Daca se cere revocarea donatiei, care sunt cotele ce revin fiecaruia ?
3. Daca exista si un cont bancar de 2000 lei ce a apartinut parintilor, cum se calculeaza in caz de revocare a donatiei ?
4. Existenta unui cavou afecteaza in vreun fel repartizarea cotelor de mostenire ?
Multumesc ptr raspunsuri.
donatie nu se poate revoca. se poate supune reductiunii. In masa succesorala vor intra toate bunurile defunctului. Daca se cere reductiunea din casa donata veti avea cota de /4. Reductiunea se poate face pe cale amiabila sau instanta. Actiunea in reductiune se prescrie in 3 ani de la moartea lui de cujus.
Buna seara,
Fara reductiune (asa zisa revocare),
1. Masa succesorala este compusa din totalitatea bunurilor mobile si imobile ramase de pe urma parintilor (imobil, cont bancar, etc)
2. Fiecare primeste cate 1/2 din aceasta masa succesorala.
3. revocarea de care faceti vorbire este, de fapt, o reductiune ce se poate solicita in 3 ani de la decesul parintilor.
Daca se admite fie pe cale amiabila si notariala, fie prin instanta, atunci si acea 1/4 din imobilul donat, se imparte in parti egale.
Studiati art. 1091 C.civ.
daca donatie e cu scutire de raport se va aduce cota de 1/4 prin echivalent....mergeti la un notar sau avocat si va va explica pe indelete aceste institutii de drept civil
Donatie
irina-escu
Buna ziua
Care ar fi cea mai potrivita modalitate prin care mama imi poate da un apartament?
Datele sunt urmatoarele: ambii parinti traiesc si suntem 2 ... (vezi toată discuția)
Succesiune
valentin222
Parintii mei au dat surorii mele o casa mostenire cu act de donatie cu scutire de raport la masa succesorala si 2,2ha pamant ,mentionand ca mie imi vor ... (vezi toată discuția)