Am o problema veche cu un canal de colectare a apei menajere aflat in fata blocului in care locuiesc, canal care refuleaza periodic, mai ales cand ploua (sau aproape intotdeauna cand ploua).
De la construirea blocului, acum 10 ani, pana zilele trecute, de fiecare data cand canalul refula, sunam la deranjamente la compania locala de apa, iar acestia trimiteau o echipa care decolmatau canalul si curatau zona.
Ultima data cand am sunat, cei de la compania de apa mi-au comunicat ca in caminul menajer se varsa o conducta de colectare a apei pluviale si nu e treaba lor sa faca curatenie. Ne-au recomandat sa scoatem conducta de colectare a apei pluviale din caminul de colectare a apei menajere (noi?!).
In timp, am facut o gramada de sesizari scrise si la Primarie, care au pasat problema la compania de apa, dar si la Garda Nationala de Mediu, care au constatat situatia si au lasat masuri, in cel putin 3 randuri, companiei de apa sa asigure functionarea retelei de canalizare si sa remedieze definitiv situatia. Desigur, nu au remediat nimic si acum nu mai vor nici sa intervina cand refuleaza.
V-as ruga sa ma ajutati cu un sfat, cum sa procedez mai departe.
M-am gandit sa fac initial o adresa catre Primarie, Compania de apa, cu informare la GNM (sesizarile gestionate in trecut) si DPS (e si o problema de sanatate publica faptul ca toate dejectiile ies la suprafata impreuna cu apa pluviala) si sa le cer sa imi comunice:
1. daca prezenta conductei de canalizare pluviala in caminul menajer este in confirmitate cu legea
2. in resposabilitatea cui e caminul menajer, cine a facut receptia caminului la contructia blocului si sa imi comunice PV de receptie?
3. daca situatia nu este conforma, cine are obligatia realizarii lucrarilor de scoatere a conductei de canalizare pluviala din caminul menajer?
4. cine are obligatia intretinerii canalului colector pana la remedierea situatiei?
Ma gandesc ca asta ar tine loc de plangere prealabila in situatia in care ar trebui sa chem in judecata compania de apa sau primaria pt a ii obliga sa indrepte situatia (e clar ca nu putem face noi lucrarile de scoatere a conductei de apa pluviala, caminul menajer nu e proprietatea noastra).
Initial sesizati official primaria si autoritatea de sanatate publica
Pentru conformitatea instalatiei din camin este necesara expertiza tehnica prin expert tehnic autorizat
Caminul menajer este in responsabilitatea furnizorului de utilitati
Nu se pune in discutie cine a facut receptia lucrarii deoarece de la acel moment au putut sa se produca evenimente naturale care sa aduca modificari,crapaturi,etc
Anterior eventualului demers in instanta,notificati oficial compania locala d eapa cu obligatia executarii reedierilor la camin -sub sanctiunea obligarii la plata a cheltuielilor aferente solutionarii in instanta de judecata-care implica stres,timp alocat termenelor de judecata si nu va garanteaza hotarare favorabila