avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu medical

Concediu medical neplatit
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:11, 7 Septembrie 2022
1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contravenții faptele săvârșite prin încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36 alin. (3), refuzul nejustificat de plată a indemnizațiilor și/sau calculul și plata eronată a indemnizațiilor, precum și încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36^1 lit. b).
....

Art. 48
(1) Contravențiile prevăzute la art. 47 se sancționează după cum urmează:
a) cele prevăzute la alin. (1) și (2), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
......

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.
Am fost operat de la coloana cervicala 27.06.22
Adeverință de la angajator pentru CM 28.06.22
51/0 zile
Emis cm 23 zile

Adeverință de la angajator pentru CM 19.07.2022
80/0 zile
Emis cm 10 zile

Adeverință de la angajator pentru CM 1.08.2022
68/0 zile
Emis 11 zile

Adeverință de la angajator pentru CM 12.08.2022
78/0 zile
Emis cm 11 zile

Adeverință de la angajator pentru CM 19.08.2022
80/0
Emis cm 9 zile

Adeverință de la angajator pentru CM 1.09.2022
85/0
Emis cm 5 zile.

Apoi mă cheamă la secretariat angajatorul pe data de 5 septembrie și îmi spune că, nu îmi plătește CM pe luna August deoarece am depășit limita legala de 90 zile.
Eu nu am nici o vina , cm-urile sau emis după adeverințele angajatorului și tot el îmi spune că , nu mă plătește. Nici nu pot intra in comisie medicala deoarece sunt retroactiv.

Cum procedez in această situație ?

Cornel Vasile a scris:

1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contravenții faptele săvârșite prin încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36 alin. (3), refuzul nejustificat de plată a indemnizațiilor și/sau calculul și plata eronată a indemnizațiilor, precum și încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36^1 lit. b).
....

Art. 48
(1) Contravențiile prevăzute la art. 47 se sancționează după cum urmează:
a) cele prevăzute la alin. (1) și (2), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
......

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.

V-am explicat ce trebuie sa faceti pentru neplata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata concediilor medicale 4591 4591 Cine imi plateste concediile medicale -cod 14? Sunt in cm din august 2018 si pana in 31.01.2019 cu dreptul la prelungire până la un an si 6 luni. Firma este ... (vezi toată discuția)
Refuzul anagajtorului de a plătii concediul medical de 100% 1984a 1984a Bună ziua Am următoarea problemă cu angajatorul meu. Am suferit un accident casnic soldat cu o fractură de cot.În urma acestui accident am intrat în ... (vezi toată discuția)
Plata concediu maternitate PfiCM PfiCM Buna ziua, Sunt PFI, in concediu de maternitate din 25 august 2019=ziua cand am nascut. Am incheiat contract cu CAS pentru indemnizatie CM la 30 ianuarie ... (vezi toată discuția)