avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Problema paternitatii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Problema paternitatii

Buna ziua!
Eu și prietena mea, viitoarea soție suntem fericiții părinți ai unei fetite sănătoase. Copilul a fost conceput în timp ce soția se afla în proces de divorț. Divorțul s a finalizat la notar în ianuarie, fata s a născut în August, acum 3 săptămâni.
Am fost la evidenta populației însă nu am reușit sa i scoatem certificatul de naștere pe numele meu.
Ni s a oferit varianta de a obține o declarație din partea fostului soț pentru ca fata sa poată purta numele mamei și totodată nerecunoasterea copilului de către acesta.
Ce urmează după? Doresc ca fiica mea sa mi poarte numele.
Exista o asemenea declarație la notar cum ca el nu este tatăl?
Fostul sot nu recunoaște copilul și nu vrea ca acesta sa i poarte numele. Eu îl recunosc și vreau sa mi poarte numele. De ce sa fie nevoie de expertiza ADN?

AV. GABRIELA GERBER a scris:

La proces decisiva va fi expertiza ADN. Cu acea declaratie cheltuiti bani in plus,

Scoateti certificat minorei daca fostul sot da declaratie sa poata beneficia de medic de familie, vaccinuri, alocatie (sa nu asteptati dupa instanta), Mama la randul ei de indemnizatie de crestere copil.

Ulterior demarati si tagada. Dupa ce ramane definitiva sentinta si se constata ca fostul sot al mamei nu este tatal minorei, va puteti recunoaste fiica,

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pt ca prin lege se prezuma ca un copil nascut sau conceput in casatorie il are ca tatq pe sotul mamei sale si dvs vreti sa răsturnați aceasta prezumtie. Declaratia sotului e buna, dar nu suficienta. Instanta o sa va trimita cel mai probabil la iml pt test adn.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Septembrie 2022
gi-jane2, moderator
@gi-jane Cat (mai) costa un test ADN? Cred ca e de o suta de ori mai scump decat o declaratie data in fata notarului! Si rezultatul il primesti tot de o suta de ori mai tarziu.....
Asta e de intrebat la instanta daca il trimite sa facă test adn. De ce sa il mai faca cat 3 insi ( parte și inca vreo 2 martori)sustin( prin declaratie pe proprie raspundere si/ sau marturie in instanta ),acelasi lucru, ca cel mic e al unuia si nu al altuia.
Nu sunt suficiente doar declaratiile partilor in cauza pentru ca vorbim despre filiatia unei persoane si nu ne putem juca cu declaratii azi e , maine retrag. Tocmai de accea legiuitorul a instituit prezumtia de paternitate a sotului mamei. Este insa o prezumtie relativa care poate fi rasturnata cu probe.

Recent am gasit intelegere si instanta nu a dispus expertiza INML ( 2.700 lei 3 determinari - mama, tata si copil), insa a luat interogatoriu tuturor partilor, a audiat martor si a cerut test genetic laborator privat ( 1.100 lei si rezultat in 10 zile), insa a fost singura exceptie pe care eu am intalnit -o in toate dosarele de acest gen avute. Imensa majoritate merg pe INML.

DlGoe a scris:

@gi-jane Cat (mai) costa un test ADN? Cred ca e de o suta de ori mai scump decat o declaratie data in fata notarului! Si rezultatul il primesti tot de o suta de ori mai tarziu.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problemă certificat de naștere: concubina nu a terminat divorțul, prin urmare copilul nostru e pe numele fostului ei soț. care sunt pașii pentru a-l trece pe numele meu? Daniel3232 Daniel3232 Buna seara. Am si eu o problema grava. De 1 an si jumatate iubita mea se afla in divort cu sotul ei. Ei au fost despartiti de mai mult timp. Intre timp noi am ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitatii (multumim anticipat) tavipanciu tavipanciu buna seara.avem si noi o problema.dupa cum spune titlul , avem un copil (nascut in timpul casatoriei sotiei) si nu stim exact cum sa procedam pas-cu-pas pentru ... (vezi toată discuția)
Nelamurire florentina_radeanu florentina_radeanu Buna ziua. Am 2 intrebari la care va rog sa-mi raspundeti. Prietenul meu a fost casatorit pana in urma cu 2 ani. Atunci a decis sa se desparta de sotia lui, ... (vezi toată discuția)