avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Va rog daca se poate sa ma lamuriti in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Va rog daca se poate sa ma lamuriti in urmatoarea ...

Buna ziua!
Va rog daca se poate sa ma lamuriti in urmatoarea speta
Mama recasatorita, eu copil din prima casatorie iar sotul actual cu 2 copii din prima casatorie.
La momentul casatoriei, el avea apartament pe numele lui iar In timpul casatoriei cu mama au construit o casa, garaj si achizitionat un autoturism.
Tot in timpul casatoriei(35 ani) mama a obtinut o mostenire - certificat de mostenire in urma decesului parintilor ei.
In iunie mama a decedat asi vrea sa dezbat mostenirea si sa stiu ce drepturi am, plus daca mostenirea mamei intra la masa succesorala.
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 20:07, 7 Septembrie 2022
Daca sotul trăiește, acesta mosteneste 1/4 din masa succesorala si dvs 3/4.
In masa succesorala intra tot ce avea mama la data decesului, adica bunurile proprii ( mostenirea de la părinți) si partea ei din bunurile comune.
Daca sotul renunta la mostenore, o mosteniti pe mama in totalitate.

Mulțumesc! Ma interesează doar mostenirea mamei. Sa înțeleg ca tatăl vitreg are dreptul doar la 1,/4 din ea sau la jumatate+1/4?

gi-jane2 a scris:

Daca sotul trăiește, acesta mosteneste 1/4 din masa succesorala si dvs 3/4.
In masa succesorala intra tot ce avea mama la data decesului, adica bunurile proprii ( mostenirea de la părinți) si partea ei din bunurile comune.
Daca sotul renunta la mostenore, o mosteniti pe mama in totalitate.

Din ce q mostenit mama la randul ei , sotul mosteneste 1/4.
Din qp bun comun, mosteneste 1/4 din jumatatea mamei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de mostenire affahrer71 affahrer71 Buna seara. Rog sa ma lamuriti in legatura cu niste intrebari. Mama mea a murit cu 21 de ani in urma. Tatal meu s-a recasatorit, iar mama vitrega avea o fata ... (vezi toată discuția)
Drepturi mostenire in caz de deces (pentru bunuri dobandite inainte de casatorie) irinadionescu irinadionescu Buna ziua, Tatal meu a decedat recent, iar acum urmeaza a fi facuta succesiunea (mostenitori fiind eu, fratele meu si sotia tatalui). Mentionez ca acesta ... (vezi toată discuția)
Mostenire copil din alta casatorie! Sfarlea Sergiu Sfarlea Sergiu Buna seara! Bunicul meu tocmai a decedat acum cateva zile,dupa 3 zile de la deces mama mea a primit un telefon de la sora ei (vitrega),tin sa mentionez ca ... (vezi toată discuția)