avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... De ce cere banca unei p.f.sa avalizeze un BO emis de o ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

De ce cere banca unei p.f.sa avalizeze un BO emis de o P.J.?

Am luat mereu credite pe firma. Mereu bancile si-au luat masuri impotriva excrocilor. Nesimtindu-ma, nu m-a deranjat nici ca voiau BO in alb - si chiar avalizate de mine ca persoana fizica - fata de emiterea carora nici nu prea aveam alternativa: era conditionat creditul.
Acum, de cind umbla cucoana asta, de zaluda, prin lume - Madam Criza - ma tot gindesc ca banca ma va scoate afara din sediu daca n-oi mai putea plati rate si dobinzi. Cum ma va influenta acele BO, pe mine, ca si persoana fizica, dupa ce banca isi va fi insusit ipoteca?
Multam'
Cel mai recent răspuns: gori macovei , utilizator 09:53, 21 Ianuarie 2010
Buna seara,

Daca banca considera ca prin valorificarea ipotecii nu isi acopera cheltuielile ce vizeaza creditul D-voastra (imprumutul, dobanda, comisioane, cheltuieli de executare a ipotecii etc...vrute si nevrute) atunci ramaneti in continuare dator bancii.
Avalizarea unui BO in nume propriu este garantarea platii cu bunurile avalistului, astfel incat pentru suma neacoperita din valorificarea ipotecii banca ( In cazul in care respectivul BO se refuza, total sau partial ) pentru suma refuzata aceasta se va puteti indrepta impotriva averii avalistului (executarea silita se face in temeiul art.372 Cod de Procedura Civila).
Multumesc frumos pentru raspunsul care confirma cam ce banuiam si eu.
Dar, daca mai aveti disponibilitate - dvs. sau altcineva - in cazul in care nu am bunuri ca p.f. (si, a propos, ce inseamna bunuri? pina unde se merge?), cit de grav incalc legea prin emiterea acelor B.O. care, iata, nu au acoperire. E ca la un CEC pe firma fara acoperire?
Stima!
Emiterea de BO fara acoperire nu constituie infractiune in sensul art.215 Cod Penal decat daca creditorul poate demonstra ca ati emis acele BO-uri cunostand ca la scadenta lor nu veti avea disponibil in cont.
De regula, banca cand acorda un imprumut unei persoane juridice, administratorul societatii semnaza un contract de fidejusiune care ii da dreptul bancii ca urmaresca bunurile, veniturile, disponobilitatile banesti prezente si viitoare.
Fidejusor = Persoana care, printr-un contract de fidejusiune incheiat cu un creditor, se obliga sa garanteze acestuia o anumita creanta, executand el obligatia atunci cand debitorul principal nu o executa el insusi.
Cam asa se pune si pb cu BO avalizat. Daca BO este refuzat la plata atunci se trece la executarea silita a avalistului ( intai se pune porire pe conturi si apoi se trece la bunuri (mobile, imobile).

Sint nou pe aici; nu stiu eu ce inseamna c-am "aplaudat". Am facut-o fara ghilimele, sper sa nu mi-o luati in nume de rau. Chiar vreau sa va multumesc pentru pareri.
Cit despre acel contract de fidejusiune, n-am semnat.
Dar tot nu mi-e clar daca cunosteam ca n-o sa am bani atunci cind banca va data acele BO si le va baga la plata...
Multam'!
Exista L 58/1934 asupra cambiei si BO si L59/1934 asupra cecului inca in vigoare si carora de-a lungul timpului li s-au adus modificari si completari.
L 59/1934 prevede clar pedepse in caz de emitere a unui cec fara acoperire, insa L58/1934 nu.
Cu toate acestea daca aveti vre-un creditor mai "nervos" si "suparat" va poate face planegere penala avand in vedere art.215 cod penal ( inselaciune) in sensul ca se poate consideda inselat, dar trebuie sa demonstreze ca la data emiterii acelor BOuri D-voastra aveati informatii ca la scadenta nu veti avea disponibil in cont si ati avut intentia de a savarsi o infractiune. De regula creditorul nu are cum sa demonstreze acest lucru si in fond nici nu ar fi in interesul lui deoarece el vrea banii si gata, in avantajul sau ar fi ca debitorul sa fie solvabil si bun de plata, nu condamnat!
Din pacate de un creditor oarecare, furnizor de ex se mai poate scapa, dar banca nu isi lasa treburile nerezolvate, mai cu seama ca potrivit Codului Civil si datoriile raman mostenire......cel mai bine, cel putin din pct meu de vedere ar fi sa ajunteti la o intelegere cu banca, o prelungire a creditului, o reesalonare deoarece ar fi in avantajul amandurora.

Referitor la executarea silita in caz de refuz la plata a BO: L 58/1934

Regresul în caz de neacceptare sau neplată


Art. 47. - Acţiunea cambială este directă sau de regres: directă contra acceptantului şi avaliştilor săi; de regres contra oricărui alt obligat.
Art. 48. - Posesorul poate exercita drepturi de regres împotriva giranţilor, trăgătorului şi a celorlalţi obligaţi:
a) La scadenţă, dacă plata nu a avut loc;
b) Chiar înainte de scadenţă:
1. Dacă acceptarea a fost refuzată în totul sau în parte.
2. În caz de faliment al trasului, fie că acesta a acceptat sau nu; în caz de încetare de plăţi din partea acestuia, chiar dacă încetarea de plăţi nu este constatată printr'o hotărîre, dacă urmărirea bunurilor lui a rămas fără rezultat.
3. În caz de faliment al trăgătorului unei cambii stipulată neacceptabilă.

Art. 61. - Cambia are valoare de titlu executor pentru capital şi accesorii, stabilite conform art. 53, 54 şi 57.

Alte discuții în legătură

Elemente bilet la ordin avalizat onuttza onuttza Mi s-a recomandat pt o mai mare siguranta a incasarii creantelor, sa utilizez drept garantie in cadrul contractelor comerciale de vanzari marfa, [b]bilete la ... (vezi toată discuția)
Bo avalizat anders anders Buna ziua. Fiind asociat intr-o societate comerciala am avalizat un bilet la ordin ca garantie pentru un credit luat de societate. Am cesionat partile sociale ... (vezi toată discuția)
Bo avalizat instituit cu titlu executor micha20 micha20 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: Am avalizat un BO in 30 iun.2006 pt un credit de investitii la o societate. In 2009 banca a cerut ... (vezi toată discuția)