avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1026 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Retrocedare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Retrocedare teren

Buna seara!
In sensul art. 44 - Dreptul de proprietate privata prevazut de Constitutia Romaniei, inteleg ca dreptul de proprietate il au toti mostenitorii descendenti ce sunt in viata.
Inteleg ca acest drept se poate stinge prin renuntare benevola sau cand nu mai exista mostenitori.
Daca un defunct este inregistrat cu datorii catre stat, urmasii / mostenitorii preiau si platesc toate datoriile catre stat ale acestuia.
In cazul retrocedarii terenurilor in baza Legii 18/1991, termenul de contestare a revendicarii proprietatilor este limitat la 30 de zile.
Cand este vorba de recuperarea terenurilor agricole se limiteaza dar cand este vorba de un prejudiciu adus statului nu se prescrie ci este urmarit mostenitorul pana la achitarea obligatiilor.
Limitarea dreptului de contestare nu contravine Constitutiei? Nu este un drept pe care il pot avea si urmasii?
In cazul meu, bunica nefiind stiutoare de carte, a semnat cererea de punere in posesite dupa cum i-au spus cei din comisie. De ceva vreme am intrat in posesia Titlurilor de proprietate la care am constatat mai multe inadvertente.
Am interogat Arhivele Nationale si am aflat ca in anul 1955 strabunica a avut o suprafata mai mare decat cea inscrisa in anexele dosarului de retrocedare. Insclusiv anexa completata de comisie prevede suprafete mai mici decat cele predate la CAP.

Intrebare: ce actiune pot intreprinde pentru a arata ca bunica a fost mintita / inselata la completarea documentelor(anexa nu a fost scrisa de ea) si pentru a recupera diferenta de teren?
Ultima modificare: Duminică, 11 Septembrie 2022
sanda2s, utilizator

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate mostenitori ana_mirea ana_mirea Bunica mea a mostenit 2 percele de teren de la strabunicii mei, care au fost oarecum constransi sa il cedeze statului prin decretul 308/1953, teren cu care au ... (vezi toată discuția)
Restituire legea 18 magda popescu magda popescu Va rog, un sfat. Este vorba de un teren care a apartinut strabunicului meu (decedat in 1964). La succesiunea dupa strabunicul meu au ramas mostenitori ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune - ajutor ! leorot leorot Supun atentiei dvs urmatoarea speta: 1937 - strabunicul meu cumpara un teren. actul s-a pierdut - am obtinut de la arhivele statului o copie a inregistrarii ... (vezi toată discuția)