Buna seara! In urma cu un an am dat un avans de 30% pentru un apartament la gri, termenul de predare urma d sa fie luna ianuarie. Vanzatorul nu a mai reusit sa inainteze cu actele si din luna ianuarie pana in prezent nu s-a mai reusit nimic cu el. Noi, din momentul achizitionarii si pana in ianuarie am incestit cateca mii de euro bune pe lucruri care nu erau in ordine sau lipseau din aoartament, desi in contract erau specificate, precum incalzirea in oardoseala, schimbarea instalatiei electrice, montare centrala etc. Vanzatorul a specificiat ca "ne vom socoti la sfarsit in momentul incheierui contractului", in sensul ca va lasa din pretul apartamentului. Intre timp ne-a expirat si antecontractul, si cand am dorit inoirea lui, vanzatorul a spus " sa il facem odata cu semnarea contractului , pentru ca actele vor fi gata in curand". De atunci au trecut mai bine de 7 luni .
Suntem o familie care peste o luna asteapta un copil si dorim sa ne grabim cu reparatiile apartamentului si cu renovarea lui, dar ne este teama de acel antecontract expirat si de puterea vanzatorului de a renunta sa ni-l vanda, si noi sa pierdem acele mii de euro investite in apartament.
Exista vreo dispozitie legata prin care el sa refuze actul de prelungire a antecontractului? Sau sa vina cu pretebtia ca pretul aoartamebtului sa creasca in functie de preturile imobiliarelor actuale, avand in vedere inflatia? Specific ca in zona in care am achizitionat, pretul pe mp2 aproape s-a dublat.
În primul rând trebuie analizată promisiunea de vânzare pe care ați încheiat-o cu vânzătorul. În funcție de clauzele acesteia se poate negocia cu dansul în vederea ajungerii la o soluție care să convină tuturor părților. În ultimă fază ar putea fi chemat în instanță pentru obținerea unei hotărâri care să țină loc de contract de vânzare, însă din nou este foarte important conținutul promisiunii de vânzare.
In primul rând trebuie încheiat un act Aditional de prelungire a termenului pentru încheierea contractului de vânzare-cumpărare. Acțiunea pentru pronunțarea unei hotărâri care sa tine loc de contract se poate introduce in termen de 6 luni de la momentul la care contractul trebuia sa fie încheiat.
Rămâne de efectuat o analiza a promisiunii de vânzare-cumpărare de urgenta, având in vedere termenul care s a scurs de la momentul la care trebuia încheiat contractul.