avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Protectia datelor in fotografii
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Protectia datelor in fotografii

Buna ziua!
Va rog sa-mi spuneti daca pozele de grup facute cu ocazia unor evenimente/intalniri organizate de o institutie pot fi postate pe site-ul acesteia sau pe pagina de facebook.
Este necesar consimtamantul persoanelor (copii si/sau adulti) ce se pozeaza?
Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Septembrie 2022
sburlea corina, utilizator
Cel mai recent răspuns: sburlea corina , utilizator 10:48, 22 Septembrie 2022
Da, e nevoie de consimțământ
Buna ziua,

Este necesar acordul de vointa al persoanei fotografiate.

Principii
Articolul 7. Condiții privind consimțământul
(1) În cazul în care prelucrarea se bazează pe consimțământ, operatorul trebuie să fie în măsură să demonstreze că persoana vizată și-a dat consimțământul pentru prelucrarea datelor sale cu caracter personal.

(2) În cazul în care consimțământul persoanei vizate este dat în contextul unei declarații scrise care se referă și la alte aspecte, cererea privind consimțământul trebuie să fie prezentată într-o formă care o diferențiază în mod clar de celelalte aspecte, într-o formă inteligibilă și ușor accesibilă, utilizând un limbaj clar și simplu.
Nicio parte a respectivei declarații care constituie o încălcare a prezentului regulament nu este obligatorie.

(3) Persoana vizată are dreptul să își retragă în orice moment consimțământul. Retragerea consimțământului nu afectează legalitatea prelucrării efectuate pe baza consimțământului înainte de retragerea acestuia. Înainte de acordarea consimțământului, persoana vizată este informată cu privire la acest lucru. Retragerea consimțământului se face la fel de simplu ca acordarea acestuia.

(4) Atunci când se evaluează dacă consimțământul este dat în mod liber, se ține seama cât mai mult de faptul că, printre altele, executarea unui contract, inclusiv prestarea unui serviciu, este condiționată sau nu de consimțământul cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal care nu este necesară pentru executarea acestui contract.

Consimțământul este definit în Art. 4 pct. 11 din Regulament drept „orice manifestare de voință liberă, specifică, informată și lipsită de ambiguitate a persoanei vizate prin care aceasta acceptă, printr-o declarație sau printr-o acțiune fără echivoc, ca datele cu caracter personal care o privesc să fie prelucrate;”

Pentru a fi valabil, consimțământul trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

să fie dat în mod liber;
să fie specific;
să fie informat;
să fie lipsit de ambiguitate;


Amenzile se pot cifra pana la 10 milioane EURO sau 2% din cifra de afaceri globală din anul precedent.
Ultima modificare: Marți, 20 Septembrie 2022
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Va multumesc frumos pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Confidentialitatea datelor de identificare personale quasimodo_50 quasimodo_50 Buna seara. Succint..cateva intrebari: 1. La semnarea unui contract de credit bancar se asigura sau nu confidentialitatea datelor personale? 2. Daca da, ... (vezi toată discuția)
Informare cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal im82 im82 Vă rog să mă ajutați în a clarifica unele neclarități privind acest document, care nu permite introducerea unei decizii alta decât accordul complet ... (vezi toată discuția)