În urma unei succesiuni s-a găsit că pentru un lot de teren agricol sa încheiat un contract de vânzare-cumpărare din anul 2001 de care nu am avut cunoștință de existența acestuia. La prima vedere părea totul legitim până ce am observat că datele de identificare din buletin ale bunicii nu corespundeau. După ce am mai căutat am găsit că nu exista nici adeverința de publicitate (preemțiune) potrivit legii 54/1998, numărul de înregistrare a adeverinței fiind trecut ”din burtă”, primăria răspunzând printr-o adresă că acea adeverință cu acel număr nu există.
Dorim să începem acțiunea e anulare a acelui contract pentru a evita alte viitoare neplăceri, problema este că acel om este mort, necăsătorit, fără urmași, decât ceva nepot al fratelui său.
Imobilul care face obiectul contractului de cine este folosit? Contractul este inscris in CF? Cine apare ca fiind proprietar? Cine a achitat impozitele aferente terenului? Cum ați descoperit acest contract de vânzare-cumpărare?
CF-ul este tot pe bunica mea defunctă. Contractul a fost menționat, scris de mână pe o copie a Titlului de proprietate. Ca să înlăturăm orice dubiu am verificat la acel notar menționat, am găsit contractul, dar la o verificare mai atentă am observat că era scris că bunica era căsătorită deși nu era, datele din buletin erau altele, și numărul de adeverință pentru preemțiune era înregistrat la Primărie ca nr de ieșire dar niciodată nu a fost făcută solicitare de vânzare, nu a fost publicat de secretarul unității, deci nu s-a respectat procesul potrivit legii. Cine a cumpărat aparent terenul este decedat fără moștenitori. Posibil ceva nepot îndepărtat, care a știut e teren îl lucrează acum. Nu au încercat să facă succesiune sau ceva, nici nu cred că are acel contract. Intenția e să cer anularea documentului pe baza lipsei de preempțiune, cel mai simplu. Chiar și la acea dată era ceva obligatoriu, mai ales că adeverința sa dat ilegal fără a se indeplinii condițiile legii.