Bunicul meu a vândut un teren agricol încheind un contract de vânzare cumpărare fără a parcurge procesul de preempțiune. Adică a primit un număr de înregistrare de la primărie pentru adeverință dar niciodată nu a depus cerere ori să parcurgă procesul de afișare a vânzării, etc. Aș putea cere în instanță anularea adeverinței și automat al contractului, dar întrebarea mea e pe cine dau în judecată, Primăria care a eliberat adeverința fără a respecta procedura și legea, ori partea care a cumpărat terenul?
După 20 de ani credeți ca mai puteți face dovada ca nu s a respectat procedura respectiva,eu ma îndoiesc.Din punctul meu de vedere o eventuala,,anulare" ar fi.putut fi ceruta doar de beneficiarii dreptului de preemțiune și în nici un caz de dvs .. Oricum e interesant dacă colegii de forum.au si alte opinii ,
Obligativitatea parcurgerii etapelor procedurale privind exercitarea dreptului de preemțiune este reglementata din 2014.
În 2001 nu exista și nu se depunea nicio oferta de vânzare.
Da, am dovada chiar de la Primărie, adresă, că procedura nu a fost respectată, și mai mult, datele din buletin din contract sunt ale altei persoane, iar semnătura de la primărie când a fost eliberată adeverința (pentru ridicare) e diferită față de semnătura de pe contract. Am încercat la notar să-mi arate documentele pe baza cărora sa făcut contractul și nici nu a mai dorit să coopereze cu mine, deși inițial când am cerut doar copie legalizată a contractelor era foarte amabilă și cooperantă.