avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vânzare teren extravilan neîntabulat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vânzare teren extravilan neîntabulat

În 2001 am cumpărat un teren extravilan, neîntabulat, pe care proprietarul avea doar un certificat de moștenitor. Contractul a fost făcut atunci la notar. De atunci l-am utilizat dar întabularea nu a fost făcută. În 2019 Primăria a făcut întabularea acestuia automat, prin ceva program național, pe numele fostului proprietar, decedat între timp. Acum, în 2022 moștenitorii au deschis succesiune pe terenurile defunctei inclusiv pe lotul cumpărat de mine în 2001.

Întrebare: Mai este valabil acel contract încheiat atunci, ori moștenitorii defunctei vor primii drept de proprietate iar eu rămân cu acest contract nul pentru că nu am dat curs să fac actele de întabulare?
Cel mai recent răspuns: marysimo , utilizator 01:59, 3 Ianuarie 2024
Buna ziua,
Discutia este mult mai ampla si pentru o edificare corecta si identificarea unei solutii concrete, va sfatuiesc sa contactati un avocat, care sa va ofere solutii pe baza studierii actelor ce le detineti.

In linii mari, trebuie sa stiti: contractul este legea partilor; dreptul de proprietate este imprescriptibil.
Dar, obiectul unui contract ce are la baza un transmiterea unui drept de proprietate, este opozabil doar partilor din contract, altfel spus, doar partile semnatare ale contractului au obligatia de a-l respecta.
Problema intabularii dreptului de proprietate are ca scop opozabilitatea acestui contract fata de terti.
De aici incep toate discutiile cu privire la dreptul de proprietate asupra imobilelor in raport de vanzator, cumparator, terti.
In functie de anumite elemente, pe care f.multi le considera detalii, se analizeaza situatia data. Altfel spus, in astfel de cazuri, detaliul face diferenta.
1. Eu l-am moștenit de la tata, iar tata de la bunic. Bunicul a cumpărat terenul cu contract de vânzare-cumpărare, dar nu l-a întabulat deși în contract scrie că avea obligația să o facă.

2. Vânzătorul a vândut terenul la 2 săptămâni de la emiterea Certificatului său de moștenitor deși trebuia să aplice pentru Publicitate (procedura de preemțiune 45 zile) la primărie. De la Primărie a primit Adeverința, desigur fără ca procedura să fie împlinită pentru că trebuia afișată 45 de zile, și cum scriam mai sus acesta a făcut Certificatul de moștenitor abia cu 2 săptămâni înainte de Vanzare.

Acum un moștenitor al Vânzătorului ne-a dat în judecată pe motiv că Adeverința de Publicitate a fost emisă ilegal de Primărie deoarece nu sa împlinit procedura Publicității și că bunicul nu și-a îndeplinit sarcinile contractuale de întabulare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate history history Buna seara.Am o intrebare pentru voi si sper ca ma puteti ajuta.Stiu ca un contract de donatie poate fi atacat de mostenitori : se poate face un contract de ... (vezi toată discuția)
Revendicare propietate a_gmona a_gmona Vecinului meu, cadru militar, i s-a facut contract de intretinere in 1999, de catre bunicul lui lasandu-i o casa cu gradina. In 2001, vecinul bunic a reziliat ... (vezi toată discuția)
Dreptul de preemtiune si restrictiune de grevare mona_lisa mona_lisa Buna seara! In urma decesului tatalui meu am descoperit cateva contracte de vanzare cumparare teren intravilan, contracte stampilate, semnate cu martori si ... (vezi toată discuția)