avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna seara!Am o intrebare.am o fetita de sase luni ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna seara!Am o intrebare.am o fetita de sase luni dintr o relatie ...

Buna seara!
Am o intrebare.am o fetita de sase luni dintr o relatie (necasatoriti, am locuit un an impreuna). tatal fetitei s a comportat foarte urat dupa ce am ramas gravida. inainte sa raman gravida intreba mereu cand facem un copil dar l am rugat sa nu ma lase gravida pt ca am avut niste probleme de sanatate si mai intai trebuie sa verific daca nu e riscant sa nasc, insa m a lasat gravida si nu a vrut copilul, si dupa o saptamana m a dat afara din casa totul constand intr o cearta foarte urâtă dar la scurt timp ne am impacat la alegerea mea.

el si mama lui mi au zis sa fac avort dar eu le am zis ca nu pot pt ca am mai avortat o data si am pierdut mult sange, toata sarcina am dus o in stres ,m a pus sa merg gravida in 7 luni la munca ceea ce m a ajutat pt indemnizatie pt ca acum el nu ma mai ajuta cu bani. nu l am trecut tata pentru ca era foarte dur si ma stresa continuu si nu facea bine la sarcina asa ca dupa ce am reusit sa termin munca (el zicea sa nu cumva sa mi iau prenatal,ci sa muncesc pana nasc), am plecat la parintii mei de teama sa nu pierd sarcina de la stres.

m a cautat sa l trec tata dar nu a insistat. stabilisem o zi si apoi nu a mai venit spunand ca nu a fost nimic clar stabilit asa ca nu l am mai trecut tata ,mama lui m a sunat si a zis ca le e frica sa nu il dau in judecata... nu cred ca l intereseaza copilul, ci ii e frica sa nu ajunga n instanta. nu l am trecut tata pt ca ma ameninta ca are nu stiu ce dovezi impotriva mea etc etc sa ma acuze si nu am nevoie de stres inutil cand abia am nascut asa ca decat sa ma leg printr un act de acest om am preferat sa merg asa mai departe...

de curand am incercat sa discut cu el sa stabilim cum procedam si si a batut joc de mine prin telefon cu inca doua persoane ,din cauza discutiei despre bani ,desi stia ca sunt vulnerabila perioada asta caci alaptez si cresc singura fata(singura ,fara el adica,caci ma ajuta parintii). cand discutam m a bufnit plansul in telefon si mi a inchis telefonul in nas Apoi m a blocat si de atunci nu m a mai bagat in seama, m a cautat mama lui care ma acuza ca vreau sa ii iau banii, ca banii sunt ai copilului, nu ai mei de parca nu eu ma chinui si fizic si financiar si emoțional sa cresc fata.

este normal sa si vada de viata fara nicio obligatie fata de acest copil? Am ales sa merg fara el mai departe pt ca stresul pe care mi l provoaca afectează fetița...prefer sa ma descurc cu niste bani in minus dar fericita...povestea e mult mai ampla dar am scris o foarte pe scurt.a zis ca daca ne am impaca si m as intoarce la el m ar da afara din casa iar.

intrebarea mea este: faptele lui au repercusiuni? poate fi dat in judecata daca nu e trecut tată? faptul ca m a stresat însărcinată constituie doar ceva imoral sau exista si o lege contra faptelor sale ?
Ultima modificare: Miercuri, 21 Septembrie 2022
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Andreea.C.L , utilizator 10:01, 23 Septembrie 2022
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Daca nu este trecut in certificatul de nastere ca fiind tatal copilei, nu puteti avea nicio pretentie financiara de la el.

Avand in vedere comportamentul lui, pararea mea, este ca e mai bine asa cum ati procedat. Incercati sa va indepartati de el si lasati-l. Daca il veti trece in certificatul de nastere, ca fiind tatal copilului, cu siguranta veti avea probleme mult mai mari cu el: nu veti putea face nimic in legatura cu copilul fara acordul lui: medic, scoala, excursii, etc.
Dacă așa ați ales, iar el nu face nici un demers pentru recunoaștertea copilului, nu puteți să-i solicitați bani pentru pensia de întreținere și nici nu puteți să-l trageți la răspundere din punct de vedere al comportamentului de părinte.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie sa va gândiți bine.
Daca apare ca tata va avea drepturi și va cere mai multe.
Daca nu obțineți măcar 1.000 lei pensie nu cred ca s-ar merita întreg deranjul pentru ca va avea și dreptul sa ia copilul la domiciliul lui.

Scris din București 2022
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
dar l am rugat sa nu ma lase gravida pt ca am avut niste probleme de sanatate si mai intai trebuie sa verific daca nu e riscant sa nasc, insa m a lasat gravida


Doamna,, cum adica l-ati rugat sa nu va lase?, Sa stiti ca mai mult depindea de dvs decat de el sa nu aveti o sarcina nedorita. Asta pt viitor sa stiti ca sa nu il mai rugati si pe viitorul barbat din viata dvs.
Mergeti la medic si va sfatuiti ce metoda contraceptiva alegeti.
Am ales sa merg fara el mai departe pt ca stresul pe care mi l provoaca afectează fetița...prefer sa ma descurc cu niste bani in minus dar fericita.

si daca tot ati ales asta, ce anume doriti mai exact ?
intrebarea mea este: faptele lui au repercusiuni? poate fi dat in judecata daca nu e trecut tată? faptul ca m a stresat însărcinată constituie doar ceva imoral sau exista si o lege contra faptelor sale ?

Nu au pt ca sunteti majora si puteati alege sa plecati dintr-un mediu care va face rau.

Daca va razganditi si vreti pensie si un tata pe hartie la copil, il chemati in judecata si cereti sa se stabileasca paternitatea ( un astfel de proces costa, dar puteti depune cerere de ajutor public juciciar la aceeasi instanta), sa exercitati impreuna cu tata sau singura autoritatea parinteasca,minorul sa aiba locuinta la dvs si attal sa plateasca pensie 1/4 din salariul net castigat , dar nu mai putin de 1/4 din salariul minim pe ec.
Daca depuneti cererea in termen de 3 ani de la nastere, puteti cere si jumatate din cheltuielile avute cu sarcina si lauzia, trebuie sa dovediti cu chitante.
Personal, nu cred ca individul merita sa fie tatal copilului dvs.
departai-va de el, nu il mai cautati si vedeti-va de copil.
Aveti noroc ca va ajuta parintii, altele nu au acest noroc.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Septembrie 2022
gi-jane2, moderator
Ok.multumesc tuturor pentru raspunsuri.m-am lamurit.m-au ajutat.
Ultima modificare: Joi, 22 Septembrie 2022
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Buna seara!am locuit cu fostul iubit ,am ramas însărcinată ... Andreea.C.L Andreea.C.L Buna seara!Am locuit cu fostul iubit ,am ramas însărcinată dar din păcate m a stresat continuu si am fost nevoită sa plec de la el de teama sa nu pierd ... (vezi toată discuția)
Recunoastere copil de catre tata bubu4byta bubu4byta Buna ziua! Am un copil de 5 luni nascut in Anglia ! Tatal este cetatean roman. Cu 5 luni inainte de a se naste copilul ne am despartit . Iar la ultima ... (vezi toată discuția)
Salut. am 25 de ani. sunt impreuna cu prietena mea dea cam 3 ... IblameStefan IblameStefan Salut. Am 25 de ani. Sunt impreuna cu prietena mea dea cam 3 ani. Timp de 2 ani si jumatate am facut actul sexual protejat. Dupa ce am verificat daca ... (vezi toată discuția)