avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament rude indepartate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament rude indepartate

Buna seara! Daca intr-o familie X si Y sunt surori (X mi-a fost bunica) si Y (matusa mai indepartata in viata, de gradul 1 sa zicem). Intrebarea se raporteaza doar la Y. Sotul lui Y a decedat, copii nu are, ma are pe mine (nepot mai indepartat-a) plus inca un nepot si mai indepartat (b). A facut testament legal pentru b. In mod normal, legal, ar trebui sa mostenesc si eu sau se poate ataca testamentul?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: sisjsnsm , utilizator 19:54, 23 Septembrie 2022
Nu aveti motiv de atac al testamentului.
Mai exact, nu am motiv de atac pentru ca intru automat la mostenie sau ca nu "castig" nimic, nu sunt in drept?
Există soți, rude și afini (apropo, soții nu sunt rude, sunt ...soți).

Nu există legătură de rudenie între un soț și rudele celuilalt soț. (această legătură se numește afinitate)

Există legătură de rudenie între dvs. și Y (sora bunicii dvs.).
Dar nu există legătură de rudenie între dvs. și soțul surorii bunicii. (sunteți afini, nu rude).

Ca atare, dvs. nu-l moșteniți (legal) pe soțul lui Y. Moștenitorul lui este persoana pe care a desemnat-o prin testament.
Nefiind moștenitor legal al soțului lui Y, dvs. nu aveți nici calitate nici interes să „atacați” testamentul lăsat de el.
(interes = folosul practic urmărit prin promovarea acțiunii. Când acesta este zero, fiindcă dvs. nu ați câștiga nimic nici dacă s-ar anula testamentul acela, atunci acțiunea se respinge ca lipsită de interes).
Ultima modificare: Joi, 22 Septembrie 2022
romascanu, moderator
Multumesc frumos pentru raspuns!
Dar daca spuneti ca exista grad de rudenie intre mine si Y (sora bunicii mele, NU intre mine si sotul dansei-decedat), inseamna ca legal sunt mostenitoare, la fel cum e si cealalta persoana careia Y i-a facut testamentul? Mentionez ca toate bunurile sunt trecute pe numele lui Y nu al sotului dansei.
In acest caz (din cate inteleg) sunt considerata si eu mostenitoare...dar daca exista un testament cum se poate rezolva? sau cum se poate "ataca"?
Ne se rezolva in niciun fel, mostenitorul testamentar e singurul mostenitor, ati qtaca testamentul degeaba ca nu castigati nimic.
Ultima modificare: Vineri, 23 Septembrie 2022
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Drept de mostenire verisoara mea primara a decedat fara mostenitori . rudele cele ... ALEXANDRU BUJOR ALEXANDRU BUJOR Verisoara mea primara a decedat fara mostenitori . Rudele cele mai apropiate in viata sintem 5 verisori primari veniti din tati care sint frati cu tatal ... (vezi toată discuția)
Mostenire fara copii, cu act de vanzare cumparare catre un strain kittyutabran1 kittyutabran1 Buna ziua, Sper sa ma puteti ajuta cu o situatie Este vorba despre o succesiune. Gradul de rudenie este de nepoti. Matusa mea a decedat de curand, era ... (vezi toată discuția)
Gradul de rudenie ContSters40598 ContSters40598 Ce grad de rudienie are sora bunicii mele? Gradul III de rudenie? Hmmm..am cam uitat cum e cu astea..si ma doare tare la audirea unor martori! Multam!:coffee: (vezi toată discuția)