Buna seara! Daca intr-o familie X si Y sunt surori (X mi-a fost bunica) si Y (matusa mai indepartata in viata, de gradul 1 sa zicem). Intrebarea se raporteaza doar la Y. Sotul lui Y a decedat, copii nu are, ma are pe mine (nepot mai indepartat-a) plus inca un nepot si mai indepartat (b). A facut testament legal pentru b. In mod normal, legal, ar trebui sa mostenesc si eu sau se poate ataca testamentul?
Multumesc
Există soți, rude și afini (apropo, soții nu sunt rude, sunt ...soți).
Nu există legătură de rudenie între un soț și rudele celuilalt soț. (această legătură se numește afinitate)
Există legătură de rudenie între dvs. și Y (sora bunicii dvs.).
Dar nu există legătură de rudenie între dvs. și soțul surorii bunicii. (sunteți afini, nu rude).
Ca atare, dvs. nu-l moșteniți (legal) pe soțul lui Y. Moștenitorul lui este persoana pe care a desemnat-o prin testament.
Nefiind moștenitor legal al soțului lui Y, dvs. nu aveți nici calitate nici interes să „atacați” testamentul lăsat de el.
(interes = folosul practic urmărit prin promovarea acțiunii. Când acesta este zero, fiindcă dvs. nu ați câștiga nimic nici dacă s-ar anula testamentul acela, atunci acțiunea se respinge ca lipsită de interes).
Multumesc frumos pentru raspuns!
Dar daca spuneti ca exista grad de rudenie intre mine si Y (sora bunicii mele, NU intre mine si sotul dansei-decedat), inseamna ca legal sunt mostenitoare, la fel cum e si cealalta persoana careia Y i-a facut testamentul? Mentionez ca toate bunurile sunt trecute pe numele lui Y nu al sotului dansei.
In acest caz (din cate inteleg) sunt considerata si eu mostenitoare...dar daca exista un testament cum se poate rezolva? sau cum se poate "ataca"?