avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament rude indepartate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament rude indepartate

Buna seara! Daca intr-o familie X si Y sunt surori (X mi-a fost bunica) si Y (matusa mai indepartata in viata, de gradul 1 sa zicem). Intrebarea se raporteaza doar la Y. Sotul lui Y a decedat, copii nu are, ma are pe mine (nepot mai indepartat-a) plus inca un nepot si mai indepartat (b). A facut testament legal pentru b. In mod normal, legal, ar trebui sa mostenesc si eu sau se poate ataca testamentul?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: sisjsnsm , utilizator 19:54, 23 Septembrie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vorbiți cumva despre „atacarea” testamentului unei persoane care nu a murit încă?
În „două vorbe”: „Ex_clus!”

Ați scris că Y este în viață. („mătușa mai îndepărtată în viață”)
Apoi ați scris că „soțul lui Y a decedat”. Și ați continuat „A făcut testament”...

Cine, mai exact, a făcut testament?
În lipsa subiectului explicit, mă iertați că m-am gândit la testamentul mortului, în loc de cel al persoanei ...neîngropată încă.

Nu. Nu poate fi „atacat” testamentul unei persoane în viață. Testamentul produce efecte doar după moartea persoanei care l-a scris (nu produce efecte nici cât timp este în viață și nu produce efecte nici după moartea altora, de prin preajmă).

Câtă vreme este ÎN VIAȚĂ, orice persoană (inclusiv ruda dvs./sora bunicii) poate să-și revoce propriul testament. Deci nu se poate pune problema vreunei anulări.

Iar după moarte, oricât de rudă i-ați fi (și sunteți rudă de gradul 4 cu sora bunicii) nu sunteți și moștenitor rezervatar. Adică testamentul ei (dacă rămâne nerevocat) vă înlătură de la moștenire. Iar despre eventuale cauze de anulare (lipsă de discernământ, de exemplu) nu ne-ați povestit...
Ultima modificare: Vineri, 23 Septembrie 2022
romascanu, moderator
Multumesc inca o data de raspuns. Ideea era in felul urmator: inainte exista un testament facut de dansa ca bunurile sa imi apartina dupa deces (avand grija de ea oarecum). Intre timp "a aparut" aceasta ruda careia ia facut alt testament (am inteles ca se anuleaza primul si se ia in considerare ultimul, ambele fiind facute legal, la notar, ea fiind in deplinatatea facultatilor mintale). Sa nu se intelega gresit ca "umblu" dupa averi, doar nu mi se pare corect din partea rudei sa apara dupa un timp si sa aiba pretentii.
Ceea ce ma interesa pe mine, am inteles in ultima parte explicata de dvstra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de mostenire verisoara mea primara a decedat fara mostenitori . rudele cele ... ALEXANDRU BUJOR ALEXANDRU BUJOR Verisoara mea primara a decedat fara mostenitori . Rudele cele mai apropiate in viata sintem 5 verisori primari veniti din tati care sint frati cu tatal ... (vezi toată discuția)
Mostenire fara copii, cu act de vanzare cumparare catre un strain kittyutabran1 kittyutabran1 Buna ziua, Sper sa ma puteti ajuta cu o situatie Este vorba despre o succesiune. Gradul de rudenie este de nepoti. Matusa mea a decedat de curand, era ... (vezi toată discuția)
Gradul de rudenie ContSters40598 ContSters40598 Ce grad de rudienie are sora bunicii mele? Gradul III de rudenie? Hmmm..am cam uitat cum e cu astea..si ma doare tare la audirea unor martori! Multam!:coffee: (vezi toată discuția)