avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, Ma numesc Cristian Dogaru, sunt din ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, Ma numesc Cristian Dogaru, sunt din Caransebes, va ...

Buna ziua,
Ma numesc Cristian Dogaru, sunt din Caransebes, va deranjez cu o problema personala
va scriu acest mesaj pt ca nu mai stiu cui sa ma mai adresez!
As avea nevoie de o opinie sau sa ma indreptati spre cineva care se pricepe pe probleme legate de legislatia din invatamant, eventual spre cineva care imi poate oferi consultanta juridica, nu stiu la cine sa apelez!
Va prezint un caz din invatamantul romanesc, sora mea locuieste in Caransebes, a avut catedra la CSS Caransebes si a dorit sa faca un transfer la CD Loga Caransebes, are doi copii mici de gradinita, ea lucrand de dupa masa la Clubul sportiv scolar, nu avea prea mult timp sa se ocupe de ei, asa ca a hotarat sa se trasfere la o scoala unde va lucra dimineata.
La liceele pedagogice, este necesar un aviz/acord din partea directorului institutiei. A mers la directorul respectiv, i-a explicat situatia, la care directorul i-a spus ca nu ii poate da avizul pt ca nu are ore, orele sunt pt altcineva si alte lucruri de genul asta, desi pe siteul ISJ erau scoase 23 de ore, 8 rezervate pt o doamna fosta inspectoare, care face o conversie profesionala si doreste sa treaca de pe chimie pe educatie fizica, doamna terminand scoala abia anul viitor, deci nu cred ca era legal sa-i rezerve orele, daca nu are inca diploma si calificarea necesara! Apoi au mai fost scoase in aplicatie inca 15 ore, sora mea avand nevoie doar de 12 ore, 8 ore avand la alt liceu din localitate.
Doamna directoare nu a vrut sa auda si a spus ca nu-i da avizul. Sora mea a depus solicitare pt acordarea avizului, bineinteles ca i-a fost refuzat, invocandu-se niste criterii aberante, care nu au respectat legislatia, nu au fost afisate la timp, neavand azizul inspectorului care raspunde de liceele çedagogice, avand cerinte mai mari decat pt a ocupa postul de director, pt profesor cerandu-se doctorat/gradul 1, mentorat, profesor formator sau metodist, iar ca director, legea ne spune ca este suficient 5 ani vechime si definitivat, in concluzie, este mai usor sa fii director la CD Loga, dar nu poti fi profesor ca asa vrea doamna directoare!
Nu mai spun ca nu vad rostul acestui aviz, orice profesor din Romania, care are studii de lunga durata, sau de scurta durata + masterat, poate preda si are calificarea necesara pt orice liceu din Romania, nu inteleg de ce se pun astfel de conditii. Bine, sa spunem ca la nivel liceal exista si 3,4 clase de invatamant vocational care necesita practica pedagogica si ar fi indicat sa fie predate de un profesor metodist, dar atat, pt celelalte clase de nivel primar, gimnazial si liceal, de ce mai trebuie acest aviz? Orele care necesita practica pedagogica sa fie scoase separat, iar restul sa le poata accesa orice profesor care are pregatirea necesara!
Doamna directoare a mai refuzat acest aviz si altor profesori, anul acesta sunt peste 27 de ore libere, fapt ce dovedeste ca doamna directoare nu da avizul nimanui in mod intentionat, profitand de o lacuna in legislatie, cele 27 de ore le-a impartit profesorilor de educatie fizica din scoala, 12 ore le-a dat unui profesor pensionar, care e in al patrulea an peste varsta de pensionare, deci nu mai are voie sa fie mentinut in sistem, dar, fiind lider sindical la nivel judetean la FSLI, la noi merge s-asa, apoi fiecare profesor din cei trei titulari, mai au cate 4,5 si chiar 6 ore in plus, la plata cu ora, iar anumiti profesori din localitate sunt nevoiti sa mearga chiar si 100 de km distanta de casa, pt ca doamna directoare se considera patroana liceului si da avize dupa bunul plac.
Sora mea, chiar daca i s-a spus in prealabil ca nu i se va da avizul, a depus documentele necesare pt acordarea avizului, bineinteles, dupa 3 zile in care au chemat-o si au tinut-o pe la usi 2,3 ore, repetandu-i mereu sa vina maine, intr-un final, i-a data raspunsul, bineinteles negativ, cum i-au "promis" initial! Sora-mea a urmat pasii legali si a depus contestatie, dupa contestatie raspunsul a fost tot negativ, dar fara sa i se spuna ce criterii nu a respectat si de ce!!!
Vazand aceste lucruri, a depus o sesizare si la inspectorat, care nu a facut mai nimic, apoi, sora mea s-a adresat instantei, a depus documentele la dosar, avocatul a facut intampinarea prezentand faptele si urma sa vedem cine are dreptate. Vazand ca sora mea nu cedeaza si lucrurile au luat o intorsatura nefasta pt liceul pedagogic CD Loga, doamna directoare, sprijinita de inspectoratul scolar, doi inspectori scolari avand catedra in liceu, a schimbat criteriile initiale si a prezentat instantei alte criterii, aceste criterii fiind facute in luna aprilie, mult mai tarziu decat data la care trebuiau afisate, adica in noiembrie anul la inceputul anului scolar, bineinteles, acest lucru facandu-se cu sprijinul inspectoratului scolar!
Avocatul, neavand experienta in domeniul legislatiei din invatamant, nu a putut dovedi ca au fost schimbate criteriile si ca sora mea a fost evaluata dupa alte criterii si a pierdut procesul pe 22 septembrie 2022.
Suntem foarte dezamagiti, stim ca avem dreptate, dar nu am putut dovedi, daca ma puteti ajuta d-voastra cu cineva sa continuam procesul, v-as fi foarte recunoscator, sora mea e dezamagita si nu mai vrea sa faca apel!
Va multumesc si o zi buna si numai bine va doresc!

Alte discuții în legătură

Incadrarea ca profesor pentru invatamantul primar yrysv yrysv Buna seara! Sunt absolventa de Liceu Pedagogic, specializarea Invatator-educatoare in 2006, a Facultatii de Management turistic si comercial in 2009 si a ... (vezi toată discuția)
Institutor sau profesor invatamant primar BMC BMC Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu raspunsul pentru problema urmatoare: Studiile mele sunt: liceu teoretic + colegiu universitar institutori ( lb. franceza) - ... (vezi toată discuția)
Anulare decizie de detaºare în interesul învãþãmântului dcaliman dcaliman Sunt titular în învăţământ la o şcoala aflata la 20 km de domiciliu, la şcoala din loc. de domiciliu sunt clase simultane, şi pe catedra in ... (vezi toată discuția)