avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc 4/4 cu 2 scari, la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc 4/4 cu 2 scari, la ultimul etaj ...

Buna ziua,
Locuiesc intr-un bloc 4/4 cu 2 scari, la ultimul etaj ( etajul 4) scara 1.
Deoarece toate apartamentele de la etajul 4 au avut probleme cu infiltratiile, in anul 2006 prin asociatia de proprietari s-a realizat acoperisul blocului cu tabla ( s-a realizat un pod).
In cursul anului 2019 consiliul local a emis o hotarire, prin care, toate acoperisurile de bloc realizate fara autorizatie de construire sa fie desfiintate.
Intre timp conducerea asociatiei de proprietari s-a schimbat, noua conducere sustinand ca nu mai gaseste actele prin care s-a realizat acoperisul blocului si pledand pentru desfiintarea acelui acoperis .
Proprietarii de apartamente nu au fost de acord cu hotararea noii conduceri a asociatiei de proprietari, au dat in judecata primaria si, in instanta, scara 1 a obtinut pastrarea acoperisului iar scara 2 desfiintarea acoperisului, lucru pus in practica in anul 2020.
Astfel, scara 1 a avut in continuare acoperis, iar scara 2 nu.
Deoarece nu s-a etansat suficient de bine partea demolata, au existat infiltratii in apartamentele celor de la scara 1 vecini cu cei de la scara 2. Acestia au facut sesizari la asociatia de proprietari, astfel incat sa se gaseasca o solutie pentru remedierea problemelor aparute.
Am urmatoarele nelamuriri:
1) Tinand cont ca scara 1 a obtinut prin hotarare judecatoreasca pastrarea acoperisului , aceasta hotarare tine loc de autorizatie de construire a acelui acoperis ( adica acel acoperis poate fi considerat acum ca este construit legal)?

2) Daca majoritatea proprietarilor de la scara 1 ( mai putin cei de la etajul 4) sunt de acord cu demolarea acoperisului si eventual executarea unor reparatii care necesita costuri cat mai mici posibile , se poate demola acel acoperis?

3) Daca se demoleaza acoperisul de la scara 1 doar cu acordul vecinilor de la etajele inferioare, acea demolare trebuie facuta cu autorizatie de demolare?


4) In cazul in care dupa demolarea acoperisului, exista iar infiltratii in apartamentele de la etajul 4, proprietarii acestora pot actiona in judecata asociatia de proprietari pentru reparatiile din interiorul apartamentelor?

5) Daca proprietarii de la etajul 4 vor pe cont propriu sa mansardeze scara 1 , le trebuie acordul tuturor vecinilor , sau doar 50+1?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 19:02, 6 Octombrie 2022
1. Nu tine loc de autorizatie de construire.
2. Da, daca exista un tabel cu astfel de semnaturi. dar trebuie ca in acea hotarire a majoritatii proprietarilor sa se precizeze si cu ce solutie tehnica se inlocuieste.
3..Da, este nevoie de autorizatie de demolare.
4. Da, daca nu s-a aplicat nici o alta solutie tehnica de reparatie acoperis.
5. Nu numai acordul tuturor vecinilor, ci si autorizatie de construire.
Scuzati, dar nu inteleg. Deci, daca trebuie autorizatie de demolare, inseamna ca totusi, in baza acelei hotarari judecatoresti de mentinere, am intrat in legalitate cu acoperisul? deci putem pastra acoperisul, si eventual executa mici reparatii la el?
Iar in ceea ce priveste mansardarea, daca ei nu vor, noi trebuie sa stam la mila Domnului? ( adica nu vor nici sa contribuie sa facem ceva bine ( un cost cat mai redus, presupune o lucrare care nu e ff mult garantata), dar nu vor sa ne lase nici pe noi sa ne protejam locuinta
Nu stiu ce scrie in hotarirea judecatoreasca, dar nu e autorizatie de construire. Executarea lucrarilor de reparatie se face la ce era inainte de construirea acelui acoperis.

Articolul 39
Modificările constructive și utilizarea în alte scopuri a unor părți sau elemente de construcție ale condominiului, precum și amplasarea de mijloace publicitare pe fațada și/sau pe terasa/învelitoarea imobilului, suspendarea de stâlpi, pereți, scări interioare și altele asemenea se fac numai cu acordul a două treimi din proprietarii membri ai asociației de proprietari, al tuturor proprietarilor direct afectați și pe baza autorizației de construire, cu respectarea legislației în vigoare.
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 6 Octombrie 2022
latka, moderator
1-Nu are lehatura hotararea instantei cu autorizatia de constructie care se emite de catre serviciul urbanism din primarie
2-Adunarea generala a membrilor proprietari este forul care hotaraste asupra interventiilor la partea comuna de condominiu,respectin construirea sau dezafectarea
3-Pentru a se consemna in cartea tehnica a constructiei interventia la partea coomuna de imobil,este obligatoriu de obtinut autorizatie de demolare
4-Orice parte prejudiciata detine dreptul legal sa solicite amiabil sau in instanta recuperarea si acoperirea prejudiciului generat de deficiente -prejudicii generate de parte comuna raspunde asociatia sau individuala raspunde proprietarul
5-Pentru a-si materializa interesul in cazul mansardarii scarii imoblului de locuit in comun este necesar acordul tuturor vecinilor si al asociatiei de proprietari,acord exprimat prin hotararea adunarii generale

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repararea unei parti a acoperisului blocului. Nicolae71 Nicolae71 Buna ziua! Locuiesc intr-un bloc cu doua scari care are in total 32 de apartamente. Cu cativa ani in urma,acoperisul blocului a fost mansardat in proportie ... (vezi toată discuția)
construire acoperis bloc bisy83 bisy83 Buna ziua. La noi in bloc s-a mutat un arhitect la etajul 4 care s-a hotarat sa faca acoperis blocului si i-a convins si pe cei de la et 4.Au inceput ... (vezi toată discuția)
Terasa blocului bozzont bozzont In ce conditii se poate cumpara terasa blocului de catre vecinii care locuiesc la ultimul etaj. Cei de la ultimul etaj au construit in mod abuziv acoperis tip ... (vezi toată discuția)