avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dacă am custodie exclusivă, îmi pot stabili ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dacă am custodie exclusivă, îmi pot stabili domiciliul împreună ...

Dacă am custodie exclusivă, îmi pot stabili domiciliul împreună cu copiii în altă țară?

Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Madalina Pascu , Avocat 14:14, 12 Octombrie 2022
da, cu acordul celuilalt parinte sau apelati la instanta sa suplineasca acest acord.
Buna ziua, daca nu vi s-a stabilit prin hotarare judecatoreasca o adresa exacta pentru domiciliu, puteti sa o schimbati oriunde. Daca aveti stabilita o adresa, trebuie sa cereti in instanta modificarea domiciliului.
Depinde cum a fost motivata hotararea si ce drepturi pastreaza celalalt parinte. Chiar daca pe legile din Romania nu v-ar trebui acordul, depinde si de legile tarii in care mergeti si demersurile pe care trebuie sa le urmati pt a va stabili legal ... daca unele aspecte nu sunt clare in hotarare si nu aveti acordul celuilalt parinte este posibil sa vi se ceara sa dati declaratie pentru lamurirea chestiunii... este la discretia autoritatilor din acea tara.
Nici nu iese din tara cu copiii fara acordul celuilalt parinte sau fara hotarare care sa suplinească acest acord.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

gi-jane2 a scris:

Nici nu iese din tara cu copiii fara acordul celuilalt parinte sau fara hotarare care sa suplinească acest acord.


Este posibil sa fie asa... depinde de ce zice hotararea. Exercitarea parinteasca exclusiva presupune ca parintele investit cu aceasta sa ia toate deciziile ... include posibilitatea obtinerii pasaportului si a deplasarii peste granita fara acordul celuilalt parinte. Dar hotararea poate sa zica ca celalat parinte pastreaza niste drepturi, de ex pastreaza dreptul de a-si da acordul cu privire la obtinere pasaport si calatorie peste granita...

Poate s-au mai schimbat legile, in urma cu cativa ani am formulat cererea pentru a dispune exercitarea parinteasca exclusiva si suplinirea acordului pt reinnoire pasaport si calatorie in strainatate... instanta a motivat ca in contextul admiterii cererii principale, cererea subsidiara nu mai subzista, adica, este de la sine inteles ca, avand exercitiul exclusiv al autoritatii parintesti, nu este necesar acordul celuilalt parinte.

Alte discuții în legătură

Trecerea frontierei alexa_sidorencu alexa_sidorencu Am o curiozitate,am vazut procese in care s-a admis domiciliul copilului la o adresa din afara tarii,autoritate parinteasca exercitata in comun,cum poate ... (vezi toată discuția)
Divort - minor rabota rabota am o sentinta de divort in care la un minor s-a stabilit domiciliul la tata in Germania iar la celalalt minor la mama in Romania. Intrebarea este: Tatal daca ... (vezi toată discuția)
Suplinire consimtamant parinte lolo0112 lolo0112 Buna ziua. Pentru obtinerea unei hotarari judecatoresti care sa suplineasca acordul celuilalt parinte pentru iesirea temporara din tara a minorului, pe ... (vezi toată discuția)