avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1146 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort - minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort - minor

am o sentinta de divort in care la un minor s-a stabilit domiciliul la tata in Germania iar la celalalt minor la mama in Romania. Intrebarea este: Tatal daca vine cu minora in Romania mai are nevoie de acordul fostei sale sotii la granita , pentru a trece minora inapoi in Germania. Este o situatie mai complicata caci fosta sotie il tot santajeaza cu bani...Va multumesc!
depinde de cum este formulata hotararea
Mai bine intrebati la politia de frontiera pentru ca oficial un minor poate parasi tara insotit de doar unul dintre parinti daca
- are acordul celuilat parinte
- parintele insotitor are o hotarare judecatoreasca de incredintare a minorului
- parintele insotitor are dovada ca celalalt parinte a decedat.
Si din ce spuneti dvs nu va aflati in nici unul dintre cazuri ci exercitati autoritatea parinteasca in comun cu mama.
Tatal daca vine cu minora in Romania mai are nevoie de acordul fostei sale sotii la granita , pentru a trece minora inapoi in Germania.

Daca ati avut nevoie de acordul mamei cand ati plecat spre Germania dupa ce ati obtinut hotararea, veti avea nevoie si acum sau de o alta hotarare a instantei.
Daca erati deja in Germania la pronuntarea hotararii, uitati-va ce scrie pe hotarare. Nu e suficient sa i se stabileasca domiciliul in Germania, la frontiera e nevoie de un act din care sa reiasa clar ca minora poate iesi din tara, nu e subinteles ca daca are domiciliul in strainatate trebuie sa il lasi sa si ajunga acolo..cum de ex daca minorul are acordul celuilalt parinte sa iasa din tara nu se subintelege ca are acordul sa i se faca si pasaport ca altfel nu are cum pleca.



va multumesc pentru raspunsuri. Dar mai am o intrebare legata tot de acest subiect.Gi-gane 2 a raspuns ca ar avea nevoie de o alta sentinta a instantei. Sa introduc o actiune civila pe instanta de incredintare exclusiva a minorei catre tata si a minorului catre mama?
Caci acest impediment eu nu l-am anticipat de la inceputul procesului caci la inceput se parea ca se intelegeau destul de bine si atunci in acordul de mediere de care instanta a luat act s-a stabilit execitarea in comun a autoritatii parintesi.Deci e posibila o alta actiune in instanta de stabilire exclusiva a tutelei minorei?
Va multumesc
Da, conteaza cum este dispozitivul hotararii.
Intrebati la autoritatile de frontiera intrucat ei decid.

Din moment ce s-a stabilit domiciliul in Germania e logic ca hotararea sa permita exercitarea dreptului fara acordul celuilalt parinte insa depinde cum este dispozitivul.

Ultima modificare: Luni, 7 Iulie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Va multumesc. Stiti cumva cum as putea obtine vreun raspuns de la autoritatiile de frontiera ?
Unde as putea sa sun?

Alte discuții în legătură

Autoritate parinteasca danyela2003 danyela2003 Autoritatea părintească în privinţa minorei , se va exercita de către reclamanta pârâtă. Stabileşte locuinţa minorei la reclamanta ... (vezi toată discuția)
Deplasare copil minor mihaisuciugabriel91 mihaisuciugabriel91 Buna ziua, as dori un raspuns corect pentru urmatoarea intrebare.... Copilul minor de 14 ani isi desfasoara studiile in Germania unde locuieste impreuna cu ... (vezi toată discuția)
Autoritate unica sau....? Martonze Martonze \"Avand in vedere intelegerea parintilor si concluziile referatului de ancheta sociala, instanta constata ca mama a fost parintele prezent constant in viata ... (vezi toată discuția)