avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autoritate unica sau....?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autoritate unica sau....?

"Avand in vedere intelegerea parintilor si concluziile referatului de ancheta sociala, instanta constata ca mama a fost parintele prezent constant in viata minorei si ca prezinta garantii morale si materiale pentru cresterea si educarea ei si un mediu stabil pentru aceasta.Pe cale de consecinta, in temeiul art.505 alin.2 raportat la art. 506 si 507 Cod civil, va dispune ca autoritatea parinteasca cu privire la minora--------, sa fie exercitata de reclamanta.
In temeiul art. 400 Cod civil raportat la art. 505 Cod Civil va stabili ca domiciliul copilului sa fie la domiciliul mamei, parinte la care a locuit statornic...........

Pentru aceste motive, in numele legii hotareste:
Admite actiunea civila formulata de reclamanta------------------------ si, in consecinta:
Dispune ca autoritatea parinteasca cu privire la minora-------sa fie exercitata de reclamanta
Stabileste domiciliul minorei la mama.
Obliga paratul sa plateasca reclamantei, cu titlu de pensie de intretinere pe seama minorei.....
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 16:05, 26 Ianuarie 2012
sau...?

Niciun sau.

Avand in vedere SI intelegerea parintilor (pe langa subintelesul - aici - interes superior al minorului) a dispus ca autoritatatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti (in speta reclamanta).

Dar :-/
505 alin 2 raportat la 507 !?! :-/

Avem un parinte MORT in speta? (507 - "Daca un parinte este decedat ...")
Sau un jude ... mai putin odihnit? (ca nu-mi imaginez sa fi facut mortul si viul vreo "intelegere")
Ar fi trebuit sa-l raporteze pe 505 alin 2 la art 398 (dispozitie de la divort care se aplica prin asemanare)

505 (2) "Daca parintii copilului din afara casatoriei nu convietuiesc, modul de exercitare a autoritatii parintesti se stabileste de catre instanta de tutela, fiind aplicabile prin asemanare dispozitiile de la divort" (adica 397 sau 398 dupa caz).

Ultima modificare: Marți, 24 Ianuarie 2012
romascanu, moderator
Poate s-a gandit la
"din orice motiv, se află în neputinţă de a-şi exprima voinţa, celălalt părinte exercită singur autoritatea părintească."
Respectivul are domiciliul in strainatate, dar e foarte prezent in viata noastra, totusi.

Problema este ca am primit urmatorul raspuns de la Politia de frontiera:
"Pentru a iesi din tara fara acordul tatalui va trebui sa prezentati la iesirea din tara, in original, hotararea instantei prin care s-a decis ca dumneavoastra sa exercitati autoritatea parinteasca dar si copii a acesteia. Copia se va arhiva la nivelul Punctului Politiei de Frontiera prin care veti iesi din tara.
Mentionam de asemenea ca cele de mai sus devin aplicabile doar in cazul in care instanta a decis aplicarea art. 398, alin. 1 din Codul Civil("Daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de ditre unul dintre parinti.").
In cazul in care din cuprinsu1 hotararii judecatoresti reiese ca aceasta a fost emisa in aplicarea art. 397 din Codul Civil("Dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti, afara de cazul in care instanta decide altfel."), pentru iesirea din tara a minorului va fi necesar acordul ambilor parinti.
Mentionam ca analizarea documentelor si decizia de permitere sau de nepermitere a iesirii din tara a minorului cad in sarcina sefului punctului politiei de frontiera care functioneaza 'in punctul de trecere a frontierei prin care veti intentiona sa iesiti din tara"


Le-am trimis si lor copie dupa hotarare, sunt curioasa daca-mi raspund din nou.

Martonze a scris:

Poate s-a gandit la
"din orice motiv, se află în neputinţă de a-şi exprima voinţa, celălalt părinte exercită singur autoritatea părintească."
Respectivul are domiciliul in strainatate, dar e foarte prezent in viata noastra, totusi.



Daca trebuie sa ghicim la ce s-o fi gandit instanta, inseamna ca ne aflam in fata unei hotarari insuficient si inadecvat motivata.

Domiciliul in strainatate nu este egal cu neputinta de a-si exprima vointa. Hai sa fim seriosi! Daca imi mult "cortul" peste granita nu inseamna ca mi-a disparut subit si aptitudinea de a intelege si de a voi.

Pe de alta parte, art 507 are mai multe ipoteze (parintele decedat, declarat mort prin hot. jud., pus sub interdictie, decazut din exercitiul drepturilor parintesti...) pe langa cea pe care ati citat-o dvs.

Daca instanta nu mortiveaza adecvat, daca nu spune ce anume a avut in vedere, situatia devine complicata in cazul schimbarii imprejurarilor (art 403).

Ce imprejurare s-o fi schimbat!? M-a crezut mort si-am inviat!?
Desigur, exagerez... ca procedeu prin care incerc sa arat de ce cred ca raporatea ar trebui sa fi fost la art 398 si nu la 507.

De vreme ce in dispozitiv scrie limpede ca autoritatea parinteasca se exercita de reclamanta, discutia ar putea sa para pur teoretica (de amorul dreptului). Numai ca, vazand raspunsul de mai sus al Politiei de frontiera (din care inteleg ca ei vor sa vada sau 397 sau 398) ma tem ca nu cumva "teoria" asta sa se materializeze ca o maciuca-n cap intr-o zi cand va e lumea mai draga. (in 99,9 % din cazuri nu ar trebui sa existe vreo problema).
Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2012
romascanu, moderator
Buna ziua
Si ce se mai poate face?
Daca "organele" imi raspund ca pe baza aceste hotarari, elibereaza pasaport copilului si pot iesi din tara, e OK. Daca nu, care ar fi solutia?
Sunt in termenul de apel, sa fac apel?
Daca e vorba de art. 403, el oricand poate sa declare ca nu mai e de acord ca minorul sa locuiasca la mama, sa ceara custodie comuna, etc.
Deocamdata, nu a avut interesul.

Multumesc pentru raspuns.
Din cele comunicate de dumneavoastra, reiese ca instanta a emis hotararea in baza art. 505 din Codul Civil(copilul din afara casatoriei). Raspunsul transmis de institutia noastra anterior a fost formulat pe baza datelor furnizate de dumneavoastra in solicitarea anterioara din care nu reiesea ca minorul ar proveni din afara casatoriei. De asemenea, reiteram faptul ca pentru a iesi cu minorul din tara tara acordul tatalui, trebuie ca din hotararea instantei sa reiasa faptul ca doar dumneavoastra exercitati autoritatea parinteasca asupra copilului.
Avand in vedere cele de mai sus, asa cum v-am informat anterior, analizarea documentelor si decizia de permitere sau de nepermitere a iesirii din tara a minorului cad in sarcina sefului punctului politiei de frontiera care functioneaza in punctul de trecere a frontierei prin care veti intentiona sa iesiti din tara.


Din hotarare reiese clar autoritatea parinteasca a mamei.
Nu pricep ce relevanta are art. 505?
Apoi, in tara asta nu sunt aceleasi legi in toate punctele de frontiera?
Ultima modificare: Joi, 26 Ianuarie 2012
Martonze, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort Adrian1978 Adrian1978 DACA SOTIA PLEACA IN STRAINATATE SI LASA COPII DE FAPT II ABANDONEAZA PE EI SI FAMILIA CUM POT FACE SA OBTIN UN DIVORT USOR SI CUSTODIA TOTALA A COPIILOR!!! (vezi toată discuția)
Custodie comună fără drept la vizită, domiciliul copilului la mama (stabilită în germania). cum se poate obține custodia totală? Lidia2907 Lidia2907 Buna ziua am o fetita in varsta de 5 ani care a rezultat dintr-o relație de concubinaj in urma unui proces care l-am avut în 2016 instanță a hotărât: ... (vezi toată discuția)
Renuntare la drepturi asupra unui minor VictoriaDaniela VictoriaDaniela Buna ziua, va rog daca puteti sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema.Fiica mea este divortata de un an,are un copil minor si vreau sa stiu daca fostul sot ... (vezi toată discuția)