avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce impozite plateste o asociatie de proprietari (bloc) ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce impozite plateste o asociatie de proprietari (bloc) pentru ...

Ce impozite plateste o asociatie de proprietari (bloc) pentru chiriile obtinute pentru terasa, panza pe fatada blocului etc.
Cel mai recent răspuns: elenazan , utilizator 16:12, 12 Octombrie 2022
Daca sumele obtinute sunt distribuite proprietarilor se plateste 16% impozit, daca sunt folosite pentru reparatii ale spatiilor comune nu se plateste nimic.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscala, care a emis un punct de vedere cu privire la aspectul sesizat, astfel:

“Sunt considerate venituri neimpozabile pentru asociaţiile de proprietari constituite ca persoane juridice şi asociaţiile de locatari recunoscute ca asociaţii de proprietari, veniturile obţinute şi utilizate, în anul curent sau în anii următori, pentru îmbunătăţirea utilităţilor şi a eficienţei clădirii, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune, potrivit legii. De exemplu, sumele reprezentând venituri din închirierea spaţiilor deţinute de către asociaţiile de proprietari, sunt exceptate de la plata impozitului pe profit, dacă aceste sume sunt utilizate pentru îmbunătăţirea utilităţilor şi a eficienţei căldurii, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune şi în anii următori anului în care acestea au fost inregistrate”.



Ultima modificare: Miercuri, 12 Octombrie 2022
ynocentta, utilizator


elenazan a scris:

Daca sumele obtinute sunt distribuite proprietarilor se plateste 16% impozit, daca sunt folosite pentru reparatii ale spatiilor comune nu se plateste nimic.

Exista posibilitatea distribuirii catre proprietari ?!
Secţiunea 1 Veniturile asociației de proprietari
Articolul 70
(1) Toate veniturile obținute din exploatarea proprietății comune, inclusiv veniturile din dobânzi bancare, aparțin asociației de proprietari.
(2) Veniturile prevăzute la alin. (1) alimentează numai fondul de reparații al asociației de proprietari și nu se plătesc proprietarilor. Lista acestor venituri, precum și cheltuielile aferente lor sunt prezentate semestrial, într-un raport afișat la avizierul asociației, și se evidențiază în registrul unic de venituri și cheltuieli al asociației de proprietari.
[ link extern ]

Altfel, e logic sa nu plateasca impozit, asociatia de proprietari fiind organizatie non-profit.
Conform Codului Fiscal:

ART. 13 - Contribuabili
k) asociațiile de proprietari constituite ca persoane juridice și asociațiile de locatari recunoscute ca asociații de proprietari, cu excepția celor care obțin venituri din exploatarea proprietății comune, potrivit legii

ART. 15 - Reguli speciale de impozitare:

(1) În cazul următoarelor persoane juridice române, la calculul rezultatului fiscal sunt considerate venituri neimpozabile următoarele tipuri de venituri:
c) pentru asociațiile de proprietari constituite ca persoane juridice și asociațiile de locatari recunoscute ca asociații de proprietari, veniturile obținute și utilizate, în anul curent sau în anii următori, pentru îmbunătățirea utilităților și a eficienței clădirii, pentru întreținerea și repararea proprietății comune, potrivit legii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere spatii comune asociatii de proprietari Alexandru47 Alexandru47 Contractele de inchiriere (catre persoane fizice) apartinand spatiilor comune ale asociatiilor de proprietari se inregistreaza la Administratia Financiara? Se ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, sunt locatar într-o scara.asociatia de prop.are ... Tirlea.Laura.laura Tirlea.Laura.laura Bună ziua, sunt locatar într-o scara.Asociatia de prop.are în evidenta mai multe scări..însă de multa vreme scara noastră a pus la dispoziție ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. locuiesc la bloc si , pe terasa acesuia avem instalata ... RODICA HANES RODICA HANES Buna ziua. Locuiesc la bloc si , pe terasa acesuia avem instalata o antena a unei firme celebre de telefonie.. Acestia platesc chirie asociatiei o suma de ... (vezi toată discuția)