avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Societatea la care lucrez mi a oferit o ”locuință ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Societatea la care lucrez mi a oferit o ”locuință de serviciu” ...

Societatea la care lucrezi mi a oferit o "locuință de serviciu" si făcut un contract anexat la contractul individual de munca în care scrie că dacă plec mai repede de cinci ani trebuie să plătesc toată chiria din urmă plus o penalizare de 0,02% pe zi se poate face așa ceva sau nu ? Menționez că chiria este de 850 de lei pe lună
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 09:23, 17 Octombrie 2022
Este o clauza nelegala, mai ales ca platiti chirie la acea locuinta, nu va e oferita gratuit.
Se incalca art. 3 din codul muncii:
Art. 3 . [libertatea muncii]
(1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)-(3) este nul de drept.
Ultima modificare: Joi, 13 Octombrie 2022
latka, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
mai ales ca platiti chirie la acea locuinta, nu va e oferita gratuit.

Mie îmi pare că în prezent nu plătește chirie:
Societatea la care lucrezi mi a oferit

Altfel nu are logică acea clauză cu care încearcă să ”îl lege de vatră” - în caz că ar pleca mai devreme de cinci ani, i-ar pretinde (nelegal, în opinia mea) chiria + penalități pentru perioada cât a lucrat la firmă și a locuit gratis în locuința respectivă.
Manuela Rășină, administrator
Manuela Rășină a scris:

Mie îmi pare că în prezent nu plătește chirie:

In prezent nu plateste, ca abia a semnat, dar va plati, scrie in postare ca nu e gratis, eu asa inteleg din ultima fraza, spune ca "este", nu ca "ar fi" :

Menționez că chiria este de 850 de lei pe lună

Iar clauza, da, e ilegala oricum, incalca principiul libertatii muncii.
latka, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu zic să așteptăm ca DobreFlorinPloiesti să vină cu clarificări, e păcat de timp să ne rupem în scenarii :)
Și de exemplu, faci un curs la locul de muncă, sau te scolarizeaza, gen (MAPN, MAI......) dacă pleci plătești din ani școlarizării.... Doar ce a mai rămas.... Deci tot ilegal este????

Alte discuții în legătură

Legalitatea clauzei de confidentialitate martha69 martha69 Buna seara, am si eu o nelamurire si daca ma poate ajuta cineva, va multumesc foarte mult. Cat de legal este intocmirea unui act aditional la CIM prin care se ... (vezi toată discuția)
Codul muncii masli masli Buna ziua! Sunt actor si lucrez intr-un teatru de stat.O colega si-a dat demisia acum 10 zile si ieri a primit o instiintare cum ca are de platit o suma de ... (vezi toată discuția)
Interdictia de a lucra 2 ani in alt notariat. clauza penala 10.000usd Alex176 Alex176 Buna ziua, In contractul meu de munca este scris: \"Alte clauze: -pastrarea secretului profesional, -confidentialitate, -loialitate, -decenta, -de la ... (vezi toată discuția)