Societatea la care lucrezi mi a oferit o "locuință de serviciu" si făcut un contract anexat la contractul individual de munca în care scrie că dacă plec mai repede de cinci ani trebuie să plătesc toată chiria din urmă plus o penalizare de 0,02% pe zi se poate face așa ceva sau nu ? Menționez că chiria este de 850 de lei pe lună
Este o clauza nelegala, mai ales ca platiti chirie la acea locuinta, nu va e oferita gratuit.
Se incalca art. 3 din codul muncii:
Art. 3 . [libertatea muncii]
(1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)-(3) este nul de drept.
Manuela Rășină
Administrator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
mai ales ca platiti chirie la acea locuinta, nu va e oferita gratuit.
Mie îmi pare că în prezent nu plătește chirie:
Societatea la care lucrezi mi a oferit
Altfel nu are logică acea clauză cu care încearcă să ”îl lege de vatră” - în caz că ar pleca mai devreme de cinci ani, i-ar pretinde (nelegal, în opinia mea) chiria + penalități pentru perioada cât a lucrat la firmă și a locuit gratis în locuința respectivă.
In prezent nu plateste, ca abia a semnat, dar va plati, scrie in postare ca nu e gratis, eu asa inteleg din ultima fraza, spune ca "este", nu ca "ar fi" :
Menționez că chiria este de 850 de lei pe lună
Iar clauza, da, e ilegala oricum, incalca principiul libertatii muncii.
Și de exemplu, faci un curs la locul de muncă, sau te scolarizeaza, gen (MAPN, MAI......) dacă pleci plătești din ani școlarizării.... Doar ce a mai rămas.... Deci tot ilegal este????
Codul muncii
masli
Buna ziua!
Sunt actor si lucrez intr-un teatru de stat.O colega si-a dat demisia acum 10 zile si ieri a primit o instiintare cum ca are de platit o suma de ... (vezi toată discuția)