avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Buna ziua ! Am o intrebare simpla. Am primit o decizie ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Buna ziua ! Am o intrebare simpla. Am primit o decizie de la ...

Buna ziua ! Am o intrebare simpla. Am primit o decizie de la procuratura de neincepere a urmaririi penale pentru un caz banal si am fost somat sa platesc 100 de lei cheltuieli de judecata. Am platit si dupa alte 3 zile vine citatie de la tribunal sa ma prezint peste 3 luni in instanta pentru neinceperea urmaririi penale in acelasi dosar. In acea decizie scria clar ca neinceperea urmaririi penale este tocmai pentru a evita cheltuieli nejustificate cu un proces. Sunt total nedumerit deoarece eu am achitat deja cheltuieli de judecata !
Cel mai recent răspuns: cris0811 , utilizator 07:12, 21 Octombrie 2022
Buna seara.
Parchetul ("procuratura" cum spuneti dvs.) face doar propunerea de neincepere a urmaririi penale.
Instanta/judecatorul este cel care analizeaza si care aproba sau respinge propunerea facuta de parchet.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In cazul dvs nu este vorba de neinceperea urmaririi penale, nici nu mai exista aceasta institutie din 2014, este vorba de renuntare la urmarire penala.
Renuntarea la up se dispune de catre procuror când constată că nu există un interes public în urmărirea faptei.
Ordonanţa prin care s-a dispus renunţarea la urmărirea penală se transmite, spre confirmare, în termen de 10 zile de la data la care a fost emisă, judecătorului de cameră preliminară de la instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă.
Judecătorul de cameră preliminară verifică legalitatea şi temeinicia soluţiei de renunţare la urmărirea penală pe baza lucrărilor şi a materialului din dosarul de urmărire penală şi a înscrisurilor noi prezentate şi, prin încheiere, admite sau respinge cererea de confirmare formulată de procuror.
În cazul în care respinge cererea de confirmare, judecătorul de cameră preliminară desfiinţează soluţia de renunţare la urmărire penală şi trimite cauza la procuror pentru a începe sau a completa urmărirea penală ori, după caz, pentru a pune în mişcare acţiunea penală şi a completa urmărirea penală, caz in care ulterior, veti fi trimis in judecata.
De ce trebuie sa platesc in avans cheltuieli de judecata care nici nu au existat?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt cheltuieli judiciare din faza de up, cheltuielile judiciare de la instanta o sa fie stabilite prin incheierea judecatorului.
nu ati platit nimic in avans! ati platit cheltuielile din faza de urmarire penala, care s-a incheiat.

lorentzo a scris:

De ce trebuie sa platesc in avans cheltuieli de judecata care nici nu au existat?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am avut in 2017 o plagere penala. am fost chemat la ... KATA1313 KATA1313 Buna ziua, Am avut in anul 2017 o plangere penala. Am fost chemat la sediul politiei si am dat declaratii. Dosarul a fost trimis la judecatorie in 29 ... (vezi toată discuția)
Confirmare renunţare urmărire penală (art. 318 alin. 12 ncpp) manixmanix manixmanix Am avut un dosar deschis in care am fost scos ca faptuitor. Am platit cheltuiel de judecata, si la 2 zile am primit o citatie in care eram chemat la ... (vezi toată discuția)
Dosar penal clasat cu nup cat dureaza pana primesc rezolutia? David2011111 David2011111 Buna ziua,din nefericire mam ales cu un dosar penal pentru conducere sub influenta alcolului,insa in baza analizelor de la iml politistul care ancheteaza ... (vezi toată discuția)