Buna ziua ! Am o intrebare simpla. Am primit o decizie de la procuratura de neincepere a urmaririi penale pentru un caz banal si am fost somat sa platesc 100 de lei cheltuieli de judecata. Am platit si dupa alte 3 zile vine citatie de la tribunal sa ma prezint peste 3 luni in instanta pentru neinceperea urmaririi penale in acelasi dosar. In acea decizie scria clar ca neinceperea urmaririi penale este tocmai pentru a evita cheltuieli nejustificate cu un proces. Sunt total nedumerit deoarece eu am achitat deja cheltuieli de judecata !
Buna seara.
Parchetul ("procuratura" cum spuneti dvs.) face doar propunerea de neincepere a urmaririi penale.
Instanta/judecatorul este cel care analizeaza si care aproba sau respinge propunerea facuta de parchet.
In cazul dvs nu este vorba de neinceperea urmaririi penale, nici nu mai exista aceasta institutie din 2014, este vorba de renuntare la urmarire penala.
Renuntarea la up se dispune de catre procuror când constată că nu există un interes public în urmărirea faptei.
Ordonanţa prin care s-a dispus renunţarea la urmărirea penală se transmite, spre confirmare, în termen de 10 zile de la data la care a fost emisă, judecătorului de cameră preliminară de la instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă.
Judecătorul de cameră preliminară verifică legalitatea şi temeinicia soluţiei de renunţare la urmărirea penală pe baza lucrărilor şi a materialului din dosarul de urmărire penală şi a înscrisurilor noi prezentate şi, prin încheiere, admite sau respinge cererea de confirmare formulată de procuror.
În cazul în care respinge cererea de confirmare, judecătorul de cameră preliminară desfiinţează soluţia de renunţare la urmărire penală şi trimite cauza la procuror pentru a începe sau a completa urmărirea penală ori, după caz, pentru a pune în mişcare acţiunea penală şi a completa urmărirea penală, caz in care ulterior, veti fi trimis in judecata.