avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, soția mea persoana cu handicap grav ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, soția mea persoana cu handicap grav locomotor a renunțat ...

Buna ziua, soția mea persoana cu handicap grav locomotor a renunțat la moștenire în favoarea surorii ei care la acel moment a profitat de starea ei emoțională având în vedere că în urma cu 2 saptamani mama lor a decedat. La acest moment succesiunea nu este facuta,acea renunțare facandu-se la un notar. Ar vrea să anuleze acea hotărâre pe care a luat-o în acel nefericit moment ,realizând acum din comportamentul surorii ei ca aceasta doar a profitat de starea ei pentru a se asigura că nu va avea de împărțit apartamentul cu ea. A trecut un an aproape de la semnarea renunțării cotei parte din apartament. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru ca aceasta femeie nu are posibilitatea de deplasare la un avocat.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 18:05, 18 Octombrie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu are ce sa mai facă.
Declarația de renunțare la succesiune poate fi revocata numai dacă nu a trecut 1 an de la decesul mamei și succesiunea nu a fost acceptata de ceilalți moștenitori.
Pentru autentificarea declarației, s-a completat o cerere scrisa, iar declaratia a fost semnata.
Dacă soția era afectata de moartea mamei, corect era sa ii spună surorii ca nu poate semna nimic atunci, pentru ca nu are starea emoțională și psihică necesara.
acest răspuns util
Art. 1123

Revocarea renunţării

(1) În tot cursul termenului de opţiune, renunţătorul poate revoca renunţarea, dacă moştenirea nu a fost deja acceptată de alţi succesibili care au vocaţie la partea care i-ar reveni, dispoziţiile Art. 1120 aplicându-se în mod corespunzător.

Existand document autentificat liber asumat de catre sottia dv,,aceasta nu mai poate reveni asupra hotararii
@raluk0207
Dar daca conditiile sunt indeplinite?
La acest moment succesiunea nu este facuta
A trecut un an aproape de la semnarea renunțării cotei parte din apartament
în urma cu 2 saptamani mama lor a decedat

Eu recomand sa faca de urgenta o vizita la notar, poate-poate... Evident, intai sa vada daca nu a trecut anul de la deces.
Ultima modificare: Marți, 18 Octombrie 2022
DinuX, utilizator
acest răspuns util
Pai nu sunt indeplinite.

Art.1123
(1) În tot cursul termenului de opţiune, renunţătorul poate revoca renunţarea, dacă moştenirea nu a fost deja acceptată de alţi succesibili care au vocaţie la partea care i-ar reveni, dispoziţiile Art. 1120 aplicându-se în mod corespunzător.

Termenul in care renuntarea poate fi revocata este de 1 an de la decesul persoanei, la a carei succesiune s-a renuntat.
Nu 1 an de la data intocmirii declaratiei. Mama a decedat cu 2 saptamani inainte de renuntare.

Ideea e ca se doreste revocarea renuntarii, nu din cauza vreunui viciu de consimtamant (ca declaranta ar fi fost afectata de moartea mamei), ci din cauza degradarii relatiilor de familie si a comportamentului surorii. Ceea ce juridic, nu are nicio relevanta.
Ca daca sora s-ar fi comportat ok, nici declaranta nu ar mai fi dorit sa revoce declaratia sau sa isi fi pus problema ca era afectata de moartea mamei.
Ultima modificare: Marți, 18 Octombrie 2022
raluk0207, utilizator
Termenul pe care il foloseste initiatorul este relativ. Aproape un an de la semnarea renuntarii + 2 saptamani de la deces pana la semnare s-ar putea sa nu depaseasca anul. Aproape un an pot fi si 11 luni...
Conteaza motivul pentru care se doreste revocarea renuntarii???

Alte discuții în legătură

Retractarea renuntarii la mostenire in instanta danaana danaana Buna seara, am dat o declaratie de renuntare la masa succesorala fara sa stiu ca dupa moartea tatalui meu au ramas bunuri Am stiut doar de o casa la tara unde ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral ASOS90 ASOS90 Buna ziua, Am o intrebare privind partajul succesoral. Mama a decedat in luna februarie, pentru a face partajul succesoral m-am hotarat ca fratele meu sa imi ... (vezi toată discuția)
Anularea actului de renuntare la mostenire Valentina81 Valentina81 Suntem 3 frati.In 2014 tatal nostru a decedad.In acelasi an am facut un act la Consulatul Romaniei din Madrid,conform caruia am renuntat la ... (vezi toată discuția)