avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Probleme la intabulare, uzucapiunea
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Probleme la intabulare, uzucapiunea

Buna ziua,

In 2005 am cumparat de la CFR un apartament intr-o locuinta de serviciu dar nu reusim sa il intabulam.

Clădirea se compune din parter, etaj si pod, cu un apartament la parter si un apartament la etajul 1.
Locuim in apartamentul de la etajul 1, cu chirie, din 1993 pana in 2005 când l-am cumpărat. Ușa de acces prin casa scărilor a apartamentului de la parter a fost zidita înainte ca noi sa ne mutam in aceasta casa pentru ca apartamentul de la parter are intrare separata, prin exterior. Astfel, noi am încuiat mereu ușa de la intrarea in casa scărilor deci practic din 1993 suntem unicii utilizatori ai casei scărilor si a podului. Vecinul nu a avut si nu a revendicat niciodată acces la acestea. In 2005 CFR nu ne-a vândut decât cele 2 etaje: noua, etajul 1 si vecinilor noștii întreg parterul. Casa scărilor si podul nu sunt cuprinse in niciun act de vânzare cumpărare, nici la noi nici la vecini. Acum încercam sa intabulam apartamentul așa cum îl folosim din 1993 dar nu reușim. După multe eforturi, in 2017 am reușit sa intabulam întreaga clădire in favoarea CFR. Am încercat sa cumpăram si casa scărilor si podul dar de la ei dar CFR spune ca nu mai are ce sa ne vândă pentru ca întreaga clădire a fost radiata din inventarul lor in 2005.

Cum ne sfătuiți sa procedam? In curând se împlinesc 30 ani de când locuim in acest apartament si încuiam ușa de la întărea in casa scărilor. Putem introduce acțiunea in uzucapiunea de 30 ani?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: oatanase , utilizator 20:13, 16 Octombrie 2022
Buna ziua,
Teoretic se poate vorbi de uzucapiunea de 30 de ani.
Dar, aceasta presupune indeplinirea mai multor conditii, pentru ca o astfel de actiune sa fie admisibila.
Va sfatuiesc sa contactati direct un avocat, care sa se uite pe actele ce le detineti.
De asemenea este foarte important de stiut cum a reusit CFR sa radieze intreaga cladire din inventarul lor in 2005, in conditiile in care, spuneti dvs., s-au cele 2 apartamente.
Oare nu se considera ca accesul in cele doua apartamente, respectiv: casa scarilor si podul , fac parte din dependintele comune, identificate ca si cote-parti indivize in contractele de vanzare?!?
Sunt multe alte aspecte de analizat. De aceea va sfatuiam mai sus sa contactati direct un avocat care sa vada actele.
Va mulțumesc mult pentru răspuns!
Nu, in contractele de vânzare-cumpărare nu e trecuta decât suprafața locuibila. Exista rubrici pentru dependințe si alte lucruri de acest gen, dar toate rubricile sunt barate. Probabil au fost niște "detalii" pentru CFR pe care au omis sa le menționeze. Totul a fost foarte superficial, contractul are doar o pagina fata-verso.
In evidenta CFR clădirea era compusa din aceste doua apartamente, iar când acestea au fost vândute probabil CFR a considerat ca nu mai e nevoie ca aceasta clădire sa fie in inventarul lor.
Care sunt condițiile care trebuie îndeplinite pentru a invoca uzucapiunea de 30 ani? Nu cred ca mai exista vreo alta soluție pentru intabulare atâta timp cat CFR nu mai are ce sa ne vândă.
Ultima modificare: Duminică, 16 Octombrie 2022
oatanase, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neintelegere. amk1243 amk1243 Suntem 2 vecini in curte. Podul din casa nu este intabulat nici la mine dar nici la vecinul meu. Intrarea in pod se face de la mine din casa prin ... (vezi toată discuția)
Acces in pod prin apartamentul meu. EmiliaTz EmiliaTz Buna ziua! Urmeaza sa achizitionez un apartament intr-o cladire mai veche. Acest apartament cuprinde in CF o scara si o veranda de unde se face accesul in ... (vezi toată discuția)
Mansardare imobil p+1 Vladmih Vladmih Buna ziua, Locuiesc intr-un imobil (casa nationalizata) P+1 care are in dotare si un pod destul de mare. Mentionez ca in respectivul pod detin doar o camera ... (vezi toată discuția)