avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... revenire in tara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

revenire in tara

Sunt de 4 ani in Anglia, in curand voi ajunge in tara...aici am fost angajata, insa in tara nu am mai platit nimic, adica somaj ,sanatate,pensie....cum imi recuperez acesti 4 ani de neplata din tara? ce formular trebuie completat , si ce acte am nevoie din Anglia pentru vechimea mea cand voi avea anii de pensie?pentru ca nu doresc sa pierd acesti ani.
mii de multumiri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:11, 21 Ianuarie 2010
Dacă aţi lucrat legal în Marea Britanie, la data când veţi solicita acordarea unor drepturi de pensie - în oricare stat european în care veţi avea la acel moment domiciliul - veţi putea beneficia de perioadele de stagiu de cotizare efectuate în oricare dintre aceste state.
Cu alte cuvinte, fiecare stat european va recunoaşte şi va însuma stagiile realizate pentru pensie pentru determinarea condiţiilor de deschidere a drepturilor respective, urmând ca fiecare stat să plătească pensia conform stagiilor proprii. Veţi putea astfel avea pensii comunitare din toate statele unde aţi lucrat şi aţi contribuit legal la sistemul de asigurări sociale pentru pensie.
Aceasta se va putea întâmpla prin intermediul unor formulare europene, care , după depunerea unei cereri de acordare a pensiei într-unul din statele europene, vor circula între instituţiile competente în domeniu, confirmând astfel stagiile realizate. Va trebui să aveţi şi dvs. acte care să dovedească stagiile de cotizare realizate legal în alte state, în baza cărora veţi putea solicita transmiterea informaţiilor respective pentru formularele europene necesare în aceste proceduri.
Oricum, concluzia este că anii respectivi nu sunt pierduţi şi nici nu trebuia să aveţi două asigurări pentru pensie (şi în România, şi în Marea Britanie), pentru că fiecare stat îşi va plăti partea sa de pensie !
Multumesc de raspuns...dar ideea era....doresc ca , contributiile din marea britanie la pensie, sa-mi fie luate in calcul in Romania la anii de pensie , inclusiv vechime,este posibil? caci eu nu ma mai intorc in marea britanie, deci contributiile de aici vor ramane platite si nefolosite.... si nu imi vor mai folosi la pensie, in marea britanie, caci eu ma voi afla in Romania permanent !!!
Imi cer scuze de exprimarea greoaie.
Multumesc.
Conform normelor europene, fiecare persoana va primi drepturile de pensie la domiciliul avut la data solicitarii acestor drepturi. Deci daca dvs. veti locui in Romania cand veti avea dreptul la pensie de stat, iar pt. per. lucrata in UE si in Romania veti avea 2 pensii - una din Romania si una din Marea Britanie - ambele le veti primi la domiciliul din Romania, dar separate, din cele doua state !
Principiul este ca fiecare tara sa isi plateasca drepturile de pensie , pentru ca si contributiile le-ati virat separat, in fiecare stat. Dar acest procedeu e cel mai corect !
In vederea solutionarii cererii de pensie persoana va depune cererea la casa teritorială de pensii a locului de reşedinţă (locul de şedere obişnuit) din România, care devine instituţia de instrumentare a cererii, împreună cu toate documentele precizate în aplicarea Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale. Solicitantul va depune şi documente care să ateste faptul că a fost asigurat pe teritoriul altor state membre, prin completarea formularului E207, intitulat “Certificat privind cariera asiguratului”, indicând date despre perioadele de activitate desfăşurate pe teritoriul statelor membre.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Echivalare vechime in munca din marea britanie. bogdanr1981 bogdanr1981 Buna seara.Am lucrat in Marea Britanie pe o perioada de 8 ani si acum am revenit in tara si as dori sa stiu ce trebuie sa fac,ce formular trebuie completat pt ... (vezi toată discuția)
Vechimea in munca in romania se poate transfera in uk? mela13 mela13 Am 53 de ani si am lucrat in Romania 22 de ani. Locuiesc in Anglia si am o vechime de 10 ani in domeniul sanitar. Cum pot sa dovedesc in Anglia ca am vechime ... (vezi toată discuția)
Activitatea din strainatate se ia in considerare la calcularea pensiei in tara? felicia_nemeth felicia_nemeth Am lucrat 5 ani in Italia cu drept de munca, cu impozitele platite. Se pot adauga la cei 28 de ani de munca din tara? Cand si in ce conditii? (vezi toată discuția)