Buna seara.Am lucrat in Marea Britanie pe o perioada de 8 ani si acum am revenit in tara si as dori sa stiu ce trebuie sa fac,ce formular trebuie completat pt a mi se echivala anii lucrati in marea britanie la noul loc de munca din romania .multumesc frumos
Art. 19 - Legea nr. 263/2010
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/sau platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurari sociale se iau in considerare stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii din Romania, precum si perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare in alte tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter international la care Romania este parte si/sau regulamente comunitare.
Daca ati lucrati legal in Marea Britanie, perioada de 8 ani va fi valorificata la acordarea drepturilor de pensie, adica cand veti iesi la pensie. Nu va trebuie niciun document sa completati in Roamnia, schimbul de formulare europene se face intre state.
Dvs. trebuie sa pastrati documentele pe care le aveti din Marea Britanie.
La noul loc de munca incepeti activitatea, fara probleme, repectand legislatia in vigoare.
Din Marea Britanie puteti solicita eliberarea formularului E207 , acesta va fi necesar numai pentru pensie.
Referitor la recunoasterea vechimii in munca pe durata cat ati muncit in Marea Britanie, fostul Decretul 92/1976 prevedea la art.11 alin.4 ca, perioadele de timp lucrate in strainatate de cetatenii romani se dovedesc cu actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea, in afara de cazurile in care, in conventiile incheiate de Romania cu alte state, se prevede altfel.
De asemenea, pentru a se beneficia de un astfel de drept trebuie sa verificati daca in ccm aplicabil sau in reg.intern al angajatorului exista vreo astfel de prevedere.
17.08.2020
Apreciez efortul care îl depuneți pentru a răspunde tuturor.
Dar as dori, dacă se poate, un update al situației ( dacă se cunoaște) pentru acest subiect.
Anglia va ieși definitiv din Uniunea Europeană începând cu 01.01.2021.
Cum vom putea primi un document oficial prin care sa rezulte zilele lucrate in Anglia? Cum
va prin ambasada Angliei din România?
Vă mulțumesc.
Am lucrat în Anglia din 2016 în 2023 m am întors din cauza stării de sănătate..vă să mi spuneți ce pot face sa adaug acest ani la pensia din România.....din 2019 am lucrat Ltd.
Mulțumesc frumos anticipat
Tel.0768129131
Revenire in tara
excuseme
Sunt de 4 ani in Anglia, in curand voi ajunge in tara...aici am fost angajata, insa in tara nu am mai platit nimic, adica somaj ,sanatate,pensie....cum imi ... (vezi toată discuția)