avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Somatia de evacuare catre subchiriasi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Somatia de evacuare catre subchiriasi

Buna ziua. O speta interesanta zic eu. Un contract intre 2 parti, din care una este proprietarul, cealalta chirias care trebuie sa faca si sa dreaga, etc, o investitie ce la final va trebui "negociata" pentru a fi recuperata, daca chiriasul nu cumpara (avand drept exclusiv de cumparare, tot din contract). Contractul destul de subtire, intre doi prieteni, pe 10 ani, care au trecut, dar in continuare chiriasul ramane, plateste "chiria" simbolica de altfel, intrucat nu acesta era scopul de fapt. O casa darapanata, amenajata la cele mai bune standarde. Chriasul are drept de subanchiriere (notaria) pentru activ economice. Acum primeste somatii de evacuare prin avocat, cu imputernicire nesemnata, atasata. Proprietarul locuieste in Grecia de peste 50 de ani. Ca primeste chiriasul somatie, nu-i bai, dar de ce trimite si catre subchiriasi? De doua ori consecutiv. Are acestr drept un avocat? In aceste conditii chiriasul asteapta cererea de chemare in judecata, el se va prevala de retentie, etc, etc. Dar somatia facuta subchiriasilor? Este corecta? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: marcel.damaschin , utilizator 13:00, 20 Octombrie 2022
Da. Este corecta. Cat timp ii trecuta in procura. Multumesc.
Buna ziua,

Are acest drept proprietarul prin avocat, de a trimite somatia catre subchiriasi. Eu nu am inteles ce va sa intereseaza. daca termenul a trecut si chiriasul nu si-a exercitat dreptul de a cumpara imobilul, chiriasul poate fi evacuat.

Cu stima.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Octombrie 2022
Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine, Avocat
Nu i s-a cerut nici sa cumpere imobilul, nici sa i se plateasca imbunatatirile ce se ridica la o suma consistenta. Pur si simplu cere prin notificare (inca nu executare) evacuarea. Chiriasul a subanchiriat o parte din spatiu. Termenul intr-adevar a expirat, dar s-a prelungit prin acceptarea chiriei platita pana in nov anul viitor. Asa prevede si contractul, "se prelungeste cu cate un an, daca....". Primeste chiria, dar si notifica? Sarut mana
Cat timp nu stiu ce scrie in contract nu stiu ce sa va raspund. Daca in contract se mentioneaza ca se poate prelungi contractul daca sunt indeplinite anumite conditii si acestea sunt indeplinite se prelungeste daca nu, nu. Pe de alta parte, proprietarul poate solicita denuntarea unilaterala a contractului in anumite conditii, din nou, depinde de clauzele contractuale.

va redau mai jos 2 texte legale care va ajuta in prezenta cauza, neavand contractul in fata nu va pot indruma mai mult.

Art. 1810. Tacita relocaţiune
(1) Dacă, după împlinirea termenului, locatarul continuă să deţină bunul şi să îşi îndeplinească obligaţiile fără vreo împotrivire din partea locatorului, se consideră încheiată o nouă locaţiune, în condiţiile celei vechi, inclusiv în privinţa garanţiilor.
(2) Noua locaţiune va fi însă pe durată nedeterminată, dacă prin lege sau convenţia părţilor nu se prevede altfel.

Art. 1816. Denunţarea contractului

(1) Dacă locaţiunea a fost făcută fără determinarea duratei, oricare dintre părţi poate denunţa contractul prin notificare.
(2) Notificarea făcută cu nerespectarea termenului de preaviz stabilit de lege sau, în lipsă, de uzanţe nu produce efecte decât de la împlinirea acelui termen.
(3) La împlinirea termenului de preaviz, obligaţia de restituire a bunului devine exigibilă, iar contractul de locaţiune încheiat în condiţiile prevăzute la art. 1.809 alin. (2) sau (3), după caz, constituie, în condiţiile legii, titlu executoriu cu privire la această obligaţie.
Va multumesc de amabilitate. Nu este un "simplu" contract de locatiune. Destul de subtire (intre prieteni acum 12 ani), care prevede dreptul exclusiv de cumparare al chiriasului, dar si plata imbunatatirilor in caz de refuz de cumparare. Intr-adevar nu a fost scos inca la vanzare, dar cere evacuarea atat a chiriasului (cel ce a facut imbunatatiri consistente cu instiintarea prelabila si ulterioara si prevazute in cotract dara fara sume fixe insa-nu se puteau cunoaste) cat si a subchiriasului. Cu toate ca a primit chiria. Hai, cu chiriasul s-ar lua la tranta, dar ce treaba are sa notifice subchiriasul? Chiar prin avocat, ori executor judecatoresc. Sarut mana

Alte discuții în legătură

Chiriașul nu mi-a plătit chiria, și o să-i fac o notificare de reziliere prin executor judecătoresc. care e preavizul pe care trebuie să i-l acord? shomescu shomescu Sunt proprietar si am incheiat un contract de inchierere. Chiriasul nu si-a platit chiria. Am sa ii fac o notificare de reziliere prin executor judecatoresc. ... (vezi toată discuția)
Sunt in stare de evacuare mikaelaaaa mikaelaaaa Buna ziua , sunt intr-o situatie precara , familia mea locuieste in casa nationalizata din anii 1970, noi fiind chiriasi la ICRAL. In data de 11.06.2010 am ... (vezi toată discuția)
Evacuare chiriasii statului vulpedepadure vulpedepadure Buna ziua. Familie de chiriasi ai statului au pierdut proces cu fostii proprietari si au fost evacuati. La primarie au depus cerere pentru o noua locuinta, li ... (vezi toată discuția)