..... buna ziua , ... am sa profit de aceasta oportunitate ,pentru care va multumesc anticipat , prin care doresc sa va prezit urmatoarea situatie ,... este vorba despre un articol din legislatia muncii , mai exact Legea 4o / 2011 Art. 126
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care
efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat
reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru, .... dupa felul articolului de lege , angajatorul este obligat sa PLATEASCA un spor de 25% DIN SALARIUL DE BAZA , in conditiile in care programul de lucru este stabilit prin contract individual de munca , cu specificul muncii IN TURE de trei schimburi , in conditiile in care serviciul pe timpul noptii ESTE DE 8 ORE / NOAPTE stabilit prin contract ,.... iar cuvintul a PRESTA , inseamna ati pune in practica abilitatiile profesionale , in concordanta cu locul de munca ocupat ,.... asadar va intreb trebuie sa plateasca 25% SPOR din SALARIUL de BAZA sau nu ?
Anfgjatorul nu are obligatia sa plateasca acel spor .. cititi bine textul de lege .
legea lasa la aprecierea partilor contractului individual de munca optiunea între reducerea programului de lucru cu o ora, dar cu mentinerea salariului, şi mentinerea programului normal de lucru dar cu adaugarea unui spor la salariu de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
.... imi pare foarte rau ca trebuie sa va atrag atentia asupra unui detaliu foarte important ..... angajatorul are OBLIGATIA sa aplice una dintre variante , cea care se poate implementa in conformitate cu obiectul muncii ,.... asadar in cazul unui serviciu cu specific de serviciu " flux continu" si aici vorbesc de domeniul energetic , unde nu ai cum sa opresti instalatia si sa te odihnesti , angajatorul este obligat sa plateasca un spor salarial de minim 25% din salariul de baza ,....
Spor de noapte
levi000
Lucrez la o multinationala 3 schimburi:schimbul1si2: 8,5 ore si schimbul 3: 7ore din care se scad 0,5 pauza de masa.Daca am ore suplimentare se ia de acolo si ... (vezi toată discuția)