sentinta civila:admite contestatia precizata ,formulata de contestatoarea x domiciliata in y,contradictoriu cu parata z(ziar local) cu sediul in y si in consecinta : constata nulitatea absoluta a dispozitiei de desfacere a contractului individul de munca nr... din.... si ia act ca petenta a demisionat prin cererea de demisie inregistrata la nr....in temeiul art. 79 codul muncii.
Anuleaza decizia nr...emisia de unitatea parata si obliga unitatea parata sa palteasca petentei drepturile salariale pentru timpul lucrat in luna iulie 2009 si sa-i compenseze in bani, concediul de odihna pentru anul 2009, conform art. 141 alin. 4 codul muncii.
definitiva
executorie de drept
cu drept de recurs in termen de 10 zile de la comunicare
pronuntata in sedinta publica de la 16 noiembrie 2009
presedinte....
judecator....
asistent judiciar...
grefier...
Tribunalul x1
Prezenta copie fiind conforma cu originalul aflat la dosarul acestui tribunal nr.... se legalizeaza de noi tribunalul x1
grefier
Definitiva si Irevocabila
2 parafe
Comunicare Data prezentarii parafa postei 29.12.09
13 ianuarie 2010: am ridicat sentinta civila cu mentiunea definitiva
19 ianuarie 2010: am ridicat sentinta civila la care s-a adaugat si irevocabila peste care s-a aplicat stampila. La 13 ianuarie 2010 am predat la societatea comerciala cererea de acordare a drepturilor salariale la care am anexat si sentinta civila cu mentiunea definitiva. Fiindca am avut dubii privind inregistrarea acesteia am trimis si prin posta cu confirmare de primire. La 19 ianuarie 2010 am trimis prin posta cu confirmare de primire sentinta civila cu mentiunea si irevocabila mentionand ca este continuare la cererea din 13 ianuarie 2010. La 20 ianuarie 2010 am fost sunata de mama administratorului unic si aceasta mi-a spus ca nu-mi achita drepturile salariale deoarece dansii au depus recurs. Va rog frumos sa ma indrumati privind actiunile ce trebuie sa le intreprind pentru a-i forta sa-mi achite drepturile salariale si eventual si despagubiri. S-ar putea pe plan local sa incerce sa se eschiveze. Unde sa ma adresez astfel incat sa nu aiba asemenea posibilitate. Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Verificati in primul rand starea dosarului la Grefier sau la Arhiva Judecatoriei.
In cazul in care hotararea a ramas intr-adevar definitiva si irevocabila atunci va trebui sa mergeti cu ea la un executor judecatoresc pentru a o pune in aplicare(daca nu vi se platesc drepturile de buna voie)!
In cazul in care hotararea NU a ramas definitiva si irevocabila si s-a introdus recurs atunci va trebui sa asteptati finalizarea procesului.
Totusi cine v-a reprezentat in instanta? Ar trebuie sa va sfatuiasca in situatia data!
Succes!
Din moment copia, de pe sentinta, a fost legalizata cu specificarea ca aceasta a ramas definitiva si irevocabila(probabil prin nerecurare!), ea este executorie de drept cum s-a consemnat in hotarare. In aceste conditii angajatorul nu respecta acea hotarare judecatoreasca ceea ce inseamna ca este infractiune care este sanctionata si pedepsita de diapozitiil;e art.271 Cod penal. Angajatorul poate sa facva recurs, daca acesta este depus la instanta peste termenul de zile prevazut, de la comunicarea hotararii. Va fi respins ca introdus tardiv!
Hotararea este executorie, nu conteaza daca s-a depus recurs, contestatie, anulare sau orice altceva.
Hotararea poate fi executata si daca exista 7 recursuri depuse.
Aratati acest lucru societatii revenind in scris la cererea dv., aratand ca in caz ca nu vi se achita drepturile in termen de x zile de la prezenta, veti incepe executarea silita. Asta inseamna sa va adresati executorului judecatoresc si sa mai faceti pentru asta o copie a sentintei investita si cu formula executorie.
Succes!
LE Revin si arat ca hotararea este executorie chiar daca nu ar fi definitiva si irevocabila, avand in vedere domeniul litigiului.
In plus, nu se poate considera incalcat art. 271 Cod penal, caci opunerea la executarea unei hotaarri trebuie sa se faca in fata unui organ abilitat a duce la indeplinire hotararea, anume in fata executorului. Dar nefiind o sentinta care obliga la efectuarea de acte materiale ci de plata a unei sume de bani, imi e greu sa-mi imaginez cum anume se poate opune societatea unei astfel de sentinte.
Lasat-l incolo de recurs si urmati sfatul lui AVLIL.
(Nu are importanta daca s-a depus sau nu recurs)
Mai faceti o cerere societatii (recomandata cu confirmare de primire), cu referire la prima cerere, in care sa aratati ca:
- in litigiile de munca, hotararile date in prima instanta sunt executorii, indiferent daca s-a promovat recurs au ba
- daca in termen de x zile (3, 4,5,10, cum doriti) nu vi se achita drepturile, va veti adresa executorului jud., caz in care firma va suporta i cheltuielile de executare silita
- Daca nu veti primi drepturile salariale in termen de 15 zile de la prezenta, veti fi nevoita sa va adresati organelor statului, pentru tragerea la raspundere penala a societatii, conform:
Codul muncii: ART. 277
Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda.