avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... "Accident rutier"
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

"Accident rutier"

Saptamana trecuta am avut putina treaba cu masina prin oras. La un moment dat am dat cu spatele sa ies de pe o straduta ingusta, iar in acel moment l-am atins pe un mosulica cu coltul masinii. Impactul a fost unul foarte minor, ceva de genul te loveste cineva cu cosul de cumparaturi in carrefour. Dupa impact omu s-a dat la o parte, incepuse sa ma dirijeze zambind, amuzat de situatie, am oprit mi-am cerut scuze, a ramas asa...
Intre timp mosu probabil s-a sfatuit cu cine a putut si s-a dus la maica-mea cu mici amenintari, ca se duce la spital sa-si faca radiografie, apoi la politie,are martori etc.. Ideea e ca vrea ceva bani, altceva nu ar avea de ce sa vina. Nu stiu inca ce suma vrea, dar daca nu-i cine stie ce i-as da numai sa scap de drumul pana la politie sau unde-o mai fi cazul, fiindca sunt din provincie iar acum locuiesc cu chirie in bucuresti. In cazul asta cum se procedeaza ? semnam vreo foaie ceva, mergem la politie si declaram ce-a fost si ca ne-am inteles sau cum? nu vreau sa ii dau bani si apoi sa vina iar ca nu i-au ajuns...
Daca are cineva experienta cu astfel de situatii si ma poate ajuta cu un sfat as fi foarte recunoscator..
Sau daca mai poate face mosu ceva legal vorbind avand in vedere ca incidentul s-a produs vinerea trecuta, iar azi e marti.

Cu aceasta problema se confrunta un prieten.
As dori sa stiu daca fapta in cauza se incadreaza la art. 184 Cod penal, in special alineatul al 3-lea, avand in vedere ca subiectul activ este o persoana calificata (conducator auto).
Avand in vedere faptul ca lovitura a fost usoara, chiar si in cazul in care victima va merge la medicul legist pt constatarea gravitatii vatamarii, daca va avea nevoie de mai putin de 10 zile de ingirjiri medicale, inseamna ca fapta nu constituie infractiune, iar respectiva persoana si-ar putea recupera eventualul prejudiciul pe calea unei actiuni civile?
As dori sa mai stiu daca art. 81 alin. ultim din OUG 195/2002 (Codul rutier) are aplicare in acest caz, in sensul daca era necesar ca prietenul meu sa mearga si sa declare incidentul la politie.
Va multumesc foarte mult!
Ultima modificare: Miercuri, 20 Ianuarie 2010
blu3fan4ever, utilizator
Cel mai recent răspuns: blu3fan4ever , utilizator 21:14, 20 Ianuarie 2010
Daca "mosulica" intr-adevar a fost doar atins de masina si nu are nimic mai bine il scoate la o bere/tarie si a rezolvat-o(fara Cod Penal, Civil, Rutier sau mai stiu eu ce ;) )!
Iar daca vine iar cu amenintari cu radiografie si alte alea, sa mearga linistit la radiografie sa vedem daca are bani de asa ceva.
Nu vreau sa fiu inteles gresit, nu am nimic cu "mosulicii" sau "babutzele", dar cand exagereaza deja nu-i mai pot simpatiza.
Prietenul dvs. poate a avut si el 3 martori care au vazut ca nu s-a intamplat nimic ci chiar a fost asistat la mersul cu spatele de catre acea persoana, pentru ca manevra era efectuata pe o straduta ingusta si fara vizibilitate, iar el este un conducator auto foarte prudent! La asta v-ati gandit?:weg:
Sigur! Toate lucrurile respective se pot rezolva.:) Si, oricum, pana la urma ceea ce face respectivul este doar un circ ieftin pt a face niste bani.

Insa pe mine ma interesa problema in ceea ce priveste incadrarea faptei, cum se "transeaza" o astfel de speta. De ex, sa presupunem ca respectiva persoana intr-adevar are nevoie de 5 zile de ingirjiri medicale. Au aplicare textele de lege despre care vorbeam?
Pai de cand vreti sa calculati cele 5 zile? De la incident sau de la radiografie?
Parca spuneati ca s-a intamplat saptamana trecuta, nu? ;)
Incidentul s-a intamplat saptamana trecuta. Cu asta m-am lamurit ca prietenul meu nu poate sa i se intample nimic.

Insa exemplul cu cele 5 zile de ingrijiri medicale a fost unul ipotetic si vroiam un raspuns despre incadrarea juridica a faptei respective.
Peste 10 zile ar fi infractiune.

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala din culpa ContSters83761 ContSters83761 Buna ziua.Cu bunavointa dvs doresc o lamurire.Prietenul meu a fost lovit usor de o masina si in urma radiografiei s a constatat o fractura la antebratsi i sa ... (vezi toată discuția)
Accident cu vatamarea unui moped-ist ContSters145294 ContSters145294 In urma cu o saptamana am avut un accident intr-un mic oras din tara. intr-o intersectie dirijata am vrut sa efectuez viraj la stanga pe o straduta iar din ... (vezi toată discuția)
Accident si fuga de la locul accidentului iuliana_programator iuliana_programator Buna ziua! O prietena a accidentat usor (cu oglinda) un pieton (la brat). Prietena a oprit, a intrebat pietonul daca este in regula. Pietonul era ok. A doua ... (vezi toată discuția)