avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cota parte 5/8 executare silita. Cum se poate vinde de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cota parte 5/8 executare silita. Cum se poate vinde de catre adjudecatar?

Buna ziua!

Am si eu urmatoarea speta:

S-a scos la licitatie (executare silita) cota parte de 5/8 dintr-un imobil. O persoana castiga la licitatie aceasta cota parte.

Cum poate ulterior adjudecatarul sa isi vanda cota parte? E necesar sa faca proces si sa iasa din indiviziune?

Mentionez ca nu se admite un partaj voluntar intre parti la notariat.

Care ar fi solutiile instantei:
- sulta pentru una din parti, daca una din parti doreste preluarea cotei parti a celeilalte persoane. Cum se stabileste sulta? Daca nu doreste nicio parte sa plateasca sulta, ce e de facut?
- evaluarea imobilului si vanzarea acestuia, urmand ca fiecarei parti sa ii revina o suma de bani in functie de cota parte detinuta?

Cat ar dura un astfel de proces si exista cazul in care judecatorul sa nu admita scoaterea la vanzare a imobilului si ramanerea persoanelor in indiviziune?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:15, 2 Noiembrie 2022
Nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune asa ca si in acest caz, ca la orice partaj- in instanta daca nu exista cale de intelegere, se va atribui unuia, altuia cu plata suitei catre celalalt sau se vinde si se imparte cf cotelor.
Daca se ajunge la plata unei sulte, cel caruia i se incredinteaza imobilul poate solicita ipoteca pe acel imobil pentru achitarea sultei?
La executarea unei cote parti dintr-un imobil, executorul instiinteaza si ceilalti coproprietari? Va multumesc!
Sau se poate incheia un antecontract fara acordul celui caruia trebuie sa primesca sulta, pentru a putea onora aceasta sulta?

Florin-Marius a scris:

Daca se ajunge la plata unei sulte, cel caruia i se incredinteaza imobilul poate solicita ipoteca pe acel imobil pentru achitarea sultei?

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
(3) Creditorii personali pot urmări însă cota-parte determinată a debitorului lor din dreptul de proprietate asupra imobilului, fără a mai fi necesar să ceară partajul, dacă ea este neîndoielnic stabilită şi lămurită şi este înscrisă, prin arătarea unei fracţiuni, în cartea funciară. În acest caz, coproprietarii vor putea cere punerea în vânzare a întregului imobil aflat în coproprietate în condiţiile prevăzute la art. 823.

mai bine ziceti care e treaba mai exact
Ultima modificare: Marți, 25 Octombrie 2022
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Executare silita dia07 dia07 Va rog sa imi spuneti cum se executa silit patrea mea dintr-un apatrament primit mostenire. Mostenitori mai sunt mama si sora mea. Se scoate la licitatie doar ... (vezi toată discuția)
Executare silita imobil bun comun Alexdidina Alexdidina Buna ziua ! Am o intrebare referitoare la o executare silita ! Va urma sa intru impreuna cu sora mea in posesia unui imobil printr un act de donatie in ... (vezi toată discuția)
Actiunea oblica sau contestatia la executare pentru partaj imobil? DanyD DanyD Care este cadrul procesual corect in situatia in care, in calitate de creditor (am inceput deja executarea silita) doresc partajarea unui imobil detin de ... (vezi toată discuția)