S-a scos la licitatie (executare silita) cota parte de 5/8 dintr-un imobil. O persoana castiga la licitatie aceasta cota parte.
Cum poate ulterior adjudecatarul sa isi vanda cota parte? E necesar sa faca proces si sa iasa din indiviziune?
Mentionez ca nu se admite un partaj voluntar intre parti la notariat.
Care ar fi solutiile instantei:
- sulta pentru una din parti, daca una din parti doreste preluarea cotei parti a celeilalte persoane. Cum se stabileste sulta? Daca nu doreste nicio parte sa plateasca sulta, ce e de facut?
- evaluarea imobilului si vanzarea acestuia, urmand ca fiecarei parti sa ii revina o suma de bani in functie de cota parte detinuta?
Cat ar dura un astfel de proces si exista cazul in care judecatorul sa nu admita scoaterea la vanzare a imobilului si ramanerea persoanelor in indiviziune?
Art 678 2 În cazul vânzării silite a unei cote-părţi din dreptul de proprietate asupra unui bun, executorul judecătoresc îi va notifica pe ceilalţi coproprietari cu cel puţin două săptămâni înainte de data stabilită pentru vânzare, înştiinţându-i despre ziua, ora şi locul licitaţiei. La preţ egal, coproprietarii vor fi preferaţi la adjudecarea cotei-părţi.
Asta s-a întâmplat deja ca ziceti ca s-a adjudecat o cota parte.
De acum incolo aveti onproprietate pe cotenparti, se face partaj amiabil, in instanta ( unde, daca nu se imparte comod in natura, ori i se atribuie casa uneia din parti cu plata sulta catre celalalt , ori se vinde și se impart banii)sau isi vinde aceasta cota altuia.
Executare silita
dia07
Va rog sa imi spuneti cum se executa silit patrea mea dintr-un apatrament primit mostenire. Mostenitori mai sunt mama si sora mea. Se scoate la licitatie doar ... (vezi toată discuția)