Bună seara!
Exercit o funcţie de conducere în cadrul unui ONG şi împreună cu colegii mei dorim să sporim fondurile asociaţiei, în principal prin sponsorizări de la societăţi comerciale .
O idee la care ne-am gândit pentru a stimula membrii să atragă sponsorizări ar fi să le oferim un procent din acestea, aşadar atât ei cât şi asociaţia ar avea de câştigat financiar. Întrebarea mea este dacă şi cum ar fi posibil legal acest lucru? O variantă la care m-am gândit ar fi facturarea sumelor aferente acelor procente pe PFA-urile sau SRL-urile membrilor respectivi. Ar fi acest lucru considerat un conflict de interese? Şi ce impozite ar fi necesare de plătit în cazul în care această variantă este viabilă şi respectă legea?
Vă mulţumesc.
radumititean
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca acei membri ai asociatiei nu vor sau nu pot sa se implice in mod neremunerat in activitatea de fundraising, in principiu nu este o problema sa fie remunerati pentru activitatea depusa, si Dvs. si ei. Ca sa nu fie conflict de interese, ar trebui ca ideea in sine a remunerarii, conditiile . cuantumul sa il decida Consiliul Director sau, daca toti sau o buna parte din membrii CD ar urma ei insisi sa beneficieze de acele remunerari, si deci ar fi incidente interdictiile legale de a participa la vot, pentru evitarea conflictelor de interese, ar trebui sa ia acea decizie chiar Adunarea Generala. Remunerarea o puteti face si pe contract de munca dar si pe plata acelor persoane ca PFA sau SRL daca sunt titulari / asociati si au CAEN-uri adecvate si autorizate in care sa se poata incadra acele activitati. INSA trebuie sa va asigurati ca fie sumele pentru plata lor vin din alte surse decat sponsorizarile pe care ei le obtin, fie ca prin contractele de sponsorizare sponsorul in cauza e informat si accepta expres ca anumit procent din suma va fi utilizat pentru costurile administrative ale acestei campanii de fundraising inclusiv remunerarea celor care asigura desfasurarea acestor activitati - ca personal propriu al asociatiei sau ca prestatori exteriori si e bine sa precizati sponsorului daca acei subcontractori sunt si membri in conducerea asociatiei. Daca le spuneti si accepta nu e in principiu vreo problema de legalitate nici etica, dar daca nu le spuneti dar se afla, ar puta fi reactii negative si deci prejudicii morale pentru asociatie, dar si eventuale semne de intrebare ref. legalitatea cheltuirii acelor fonduri, pentru ca ele sunt pana la urma fonduri publice si ANAF poate controla si asociatia ca beneficiar si sponsorul si daca opineaza ca acordarea sponsorizarii sau cheltuirea si nu s-a facut cu respectarea tuturor exigentelor Legii 32/ 1994 si Codului Fiscal, pot solicita si recupera la bugetul de stat acele sume.....