avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, am si eu nevoie de o lamurire: - daca sotul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, am si eu nevoie de o lamurire: - daca sotul vinde ...

Buna ziua, am si eu nevoie de o lamurire:
- daca sotul vinde in timpul casatoriei casa mostenita de la parinti si apoi cumpara impreuna cu sotia o alta casa, aceasta se mai considera bun propriu in sensul prevederilor art. 340 litera g).
- daca sotia a decedat, care esta partea din casa care revine sotului supravietuitor la succesiunea in concurenta cu copii?
Cel mai recent răspuns: Sonia 40 , utilizator 19:43, 26 Octombrie 2022
Revin cu completari: prevedrea legala din art 340 litera g) este:Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora;
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
La întrebarea nr. 1 ați găsit deja răspunsul. Și până la alte amănunte pe care nu ni le-ați povestit, e bun propriu al soțului.

Și dacă este bunul lui propriu, atunci rămâne al lui, indiferent cine altcineva moare prin preajmă.
Mai exact, dacă este bunul soțului, atunci NU intră în moștenirea soției. Va întra în moștenirea soțului la vremea când va muri el. (dacă va mai avea casa până atunci).

Cota soțului supraviețuitor în concurs cu descendenții defunctei este 1/4 din moștenire.
Cota descendenților defunctei este 3/4 din moștenire.
Dar în moștenirea soției nu intră nicio parte din casă (casa este și rămâne a soțului).
Ultima modificare: Marți, 25 Octombrie 2022
romascanu, moderator
Buna ziua, da ar mai fi de specificat faptul ca la cumpararea noului imobil s-au mai adaugat niste bani, iar sotia a fost si ea trecuta in actul de vanzare - cumparare. Aceste aspect schimba situatia cu ceva? De asemenea puteti sa imi precizati cand se face dovada ca este bun propriu si ce documente se depun. Multumesc mult pentru raspunsul dat!
Astept cu interes raspunsul dvs. Multumesc inca o data!
Ultima modificare: Miercuri, 26 Octombrie 2022
Sonia 40, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, as dori sa stiu ce costa parte am dreptul din masa ... Sophia123 Sophia123 Buna ziua, as dori sa stiu ce costa parte am dreptul din masa succesorala dupa tatal meu . El a fost casatorit cu o femeie cu 2 copii,Nu ai lui . Ea a ... (vezi toată discuția)
Separare de bunuri lonita lonita Bună ziua Soția mea dorește sa achiziționeze o proprietate cu bani proprii, proveniți din donație de la sora ei. Eu mai am un copil din alta ... (vezi toată discuția)