avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Prescriptia raspunderii penale. Am inteles ca exista ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Prescriptia raspunderii penale. Am inteles ca exista acele termene ...

Prescriptia raspunderii penale. Am inteles ca exista acele termene de 15, 10, 8, 5 ani de la data savarsirii faptei. Va rog sa imi spuneti daca interpretarea mea e corecta pentru urmatorul caz concret, pentru ca pare paradoxal: Pentru o fapta savarsita acum 8 ani (incadrabila la trafic de influenta si frauda), o alta persoana care stia de fapta respectiva, dar a tainuit-o, face un denunt penal. Atunci infractorul nu poate fi condamnat, expirand termenul de prescriptie, insa denuntatorul este pasibil de condamnare pentru tainuire si/sau complicitate, tainuirea fiind o infractiune in forma continuata (deoarece a ascus timp de 8 ani fapta). Multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:32, 28 Octombrie 2022
Nu contează când se descoperă fapta ci atunci când este săvârșită.
De atunci se calculează termenul...

Scris din București 2022
Da. Deci spuneti ca este valabila prescriptia si pentru tainuitorul-denuntator, chiar daca infractiunea sa de tainuire a fost in forma continuata? Multumesc.
În acest caz termenul se calculează de la data ultimului act de executare.
Ar fi util sa apelati la avocat ca sa studieze dosarul penal.
Ultima modificare: Vineri, 28 Octombrie 2022
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere favorizarea infractorului gigelas gigelas Buna seara, Vreau sa depun o plangere impotriva unui politist judiciarist. Am probe certe,cum a favorizat cativa infractori implicati in fapte grave ... (vezi toată discuția)
Perioada prescriptie inselaciune angelique555 angelique555 vreau sa stiu care este pedeapsa maxima ce poate fi aplicata intr-un caz de inselaciune cu prejudicii pana in 3.000 euro, cu uz de fals si identitate falsa. ... (vezi toată discuția)
Prescrierea faptelor penale misu1972 misu1972 Buna ziua, cum se calculeaza prescrierea faptelor penale ? De la data savarsirii faptei pana cand ?....pana la condamnarea ramasa definitiva dupa apel ?...sau ... (vezi toată discuția)