avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cand s-a introdus ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cand s-a introdus procedura prin ...

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti cand s-a introdus procedura prin care notarul trebuie sa obtina un Certificat Medico-Legal care se atesteze starea de discernamant a unei persoane in varsta la intocmirea unui Contract de intretinere?
Mama, in 2014 cand era la varsta de 90 de ani, a cedat intreaga avere fratelui meu prin acest Contract de Intretinere.
Eu nu stiu daca un Certificat Medico-Legal a fost cerut si folosit la intocmirea actului de catre notar.
Mama a decedat in 2016 iar fratele meu a decedat in 2019 si exista ca mostenitoare fiica lui.
Am nevoie de aceasta informatie ca sa pot estima sansele de reusita in vederea unui proces de redobandire a mostenirii dupa mama.
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 21:46, 26 Octombrie 2022
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
cand s-a introdus procedura prin care notarul trebuie sa obtina un Certificat Medico-Legal care se atesteze starea de discernamant a unei persoane in varsta la intocmirea unui Contract de intretinere?

niciodata.
mama avea posibilitatea sa ceara ( fiind persoana varstnica) sa o asiste cineva de la asistenta sociala, dar nu e o procedura obligatorie.
NOtarul, doar daca are dubii in ce priveste sanatatea mintala a mamei, trimite persoana dupa certificat medico legal la iml, altfel, nu, indiferent de varsta.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Niciodată.
Nu există vreo „procedură prin care notarul trebuie să obțină” ...

Există o dispoziție legală care îl îndreptățește (atenție la nuanțe!) pe notar să refuze îndeplinirea actului notarial pentru anumite motive, între care:

„imposibilitatea identificării părţii sau lipsa de discernământ a acesteia, dacă această stare rezultă din comportamentul părţii”. (art. 86 alin. 2 lit. c din Legea 36/1995).

Cât privește șansele... Hmm.
Eu, una, aș invoca prescripția, dacă aș fi pe baricada ailaltă. Dar nu-i musai să dați de una ca mine (gândiți-vă însă înainte de a aruca banii de taxe de timbru).
Ultima modificare: Miercuri, 26 Octombrie 2022
romascanu, moderator
Va multumesc pentru informatie. La ce va referiti in a invoca prescriptia si cam cat costa taxa de timbru?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
2022-2016 = 6 ani
Iar termenul de prescripție este de 3 ani.
Taxa de timbru e raportată la valoare.
Spre pildă, pentru un bun cu o valoare de peste 250.000 lei, taxa de timbru este de 6.105 lei + 1% pentru ce depăşeşte 250.000 lei.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Octombrie 2022
romascanu, moderator
Contractul de Intretinere a fost facut in 2014 iar mama a decedat in 2016. La ce se refera termenul de prescriptie de 3 ani? Dupa 3 ani adica dupa 2017 de la intocmirea Contractului de Intretinere sau dupa 2019 de la decesul mamei nu se mai poate anula prin proces in instanta acest Contract de Intretinere?

Alte discuții în legătură

Se pot evita cheltuielile de dezbatere a succesiunii dacă se întocmește un testament pentru unicul moștenitor? Clementoni Clementoni Bună ziua, În urma decesului tatălui meu, eu si mama, unici mostenitori, am început procedurile de deschidere a succesiunii. Cheltuind deja o groaza de ... (vezi toată discuția)
Părinții mei (tata 85 de ani, mama 84 ) vor sa vândă un imobil. constituie un impediment faptul că mama suferă de alzheimer? Palestrina Palestrina Buna ziua! Va rog,as dori și eu un raspuns,la o întrebare legată de vânzarea unui imobil Părinții mei,tata(85 ani),mama(84 ani),vor sa vanda un ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune după tata și frate decedați: cumnata mea are dreptul la moștenire? Laurentiu Soare Laurentiu Soare Buna ziua. As dori sa dezbat succesiunea in urma mortii tatalui meu. Mama este in viata, iar fratele meu este decedat si nu a avut copii. Ma interesa daca ... (vezi toată discuția)