avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Părinții mei (tata 85 de ani, mama 84 ) vor sa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Părinții mei (tata 85 de ani, mama 84 ) vor sa vândă un imobil. Constituie un impediment faptul că mama suferă de Alzheimer?

Buna ziua!
Va rog,as dori și eu un raspuns,la o întrebare legată de vânzarea unui imobil
Părinții mei,tata(85 ani),mama(84 ani),vor sa vanda un imobil.
Menționez că amândoi sunt proprietari in acte.
Problema este că mama este bolnava de Alzheimer,și este sub tratament.
Mai multe cunoștințe mi au spus că părinții mei nu mai pot vinde acel imobil,din cauza bolii mamei.
Deci întrebarea este următoarea:
Pot vinde părinții mei casa?
Mulțumesc!
Ultima modificare: Joi, 15 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Jighira , utilizator 00:22, 16 Martie 2018
Art. 1179 NCC

Condiţiile esenţiale pentru validitatea unui contract sunt:

1. capacitatea de a contracta;
2. consimţământul părţilor;
3. un obiect determinat şi licit;
4. o cauză licită şi morală.

Asadar mama dvs., suferind de Alzheimer s-ar prezuma ca nu ar avea discernamant in a-si da consimtamantul pt. vanzarea casei.
Chiar daca un asemenea act ar fi incheiat, ar putea fi atacat, solicitandu-se anularea lui, pe motivul mentionat, existand acte medicale, diagnostic, tratament. Mai mult decat atat, notarul poate solicita o adeverinta medicala eliberata de un psihiatru, referitoare la starea de sanatate mentala a mamei, tinand cont si de varsta inaintata.
Ultima modificare: Marți, 13 Martie 2018
Raluca Iliescu, Avocat
Daca notarul public la care apelati urmeaza sa aprecieze ca mama dvs are discernamant, actul se va putea incheia. Nu ar strica sa obtineti si un certificat medico-legal din care sa rezulte ca mama dvs are discernamant.
Daca mama nu are discernamant, atunci ea trebuie pusa sub interdictie in instanta urmand ca actul de vanzare sa fie semnat de reprezentantul sau legal.
Părinții mei au vândut anul trecut, tata 86, mama 80, iar notarul a spus că este imperativ necesar certificatul medico-legal de discernământ. Dacă experții stabilesc că se poate.... Dar contractul trebuie semnat chiar în acea zi, cel mult în 24 de ore.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este obligatoriu acel certificat medical pt discernamant in cazul ambilor parinti datorita varstei inaintate.

Daca nu exista discernamant, atunci trebuie urmata procedura de punere sub interdictie, vanzarea urmand a se face de catre tutore. Insa trebuie sa stiti ca va trebui sa existe si incuviintarea instantei de tutela in acest sens, deaorece actul trebuie sa fie in beneficiul bolnavului.
Scuze : (doar) imperativ

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ingrijire batrani contra locuinta eleny62 eleny62 Buna ziua, Eu si sotul meu ne-am mutat la parintii mei deoarece sunt bolnavi. Tata are epilepsie si se deplaseaza foarte greu iar mama are alzheimer. Sotul ... (vezi toată discuția)
Contestarea unei vanzari in cazul unui bolnav de alzheimer ina_enache ina_enache Buna ziua. As vrea sa imi spuneti parerea dvs. legata de urmatoarea problema. Tatul si fratele mau au murit recent, iar mama a fost diagnosticata cu ... (vezi toată discuția)
Anulare contract vânzare cumpărare elena_1234 elena_1234 Vreau sa știu dacă se poate anula un contract de vanz cump încheiat de catre parintii mei în 2016. Au vândut singurul imobil aflat în proprietate lor în ... (vezi toată discuția)