avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1091 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... am aflat anul acesta inainte de succesiune, ca fratele ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

am aflat anul acesta inainte de succesiune, ca fratele meu a ...

am aflat anul acesta inainte de succesiune, ca fratele meu a primit cu act de donatie un pamant care era in proprietatea mamei mele.problema este ca eu nu am stiu nimic de aceasta donatie, pana la moartea parintilor si la momentul donatiei mama avea un certificat de handicap
cum s a putut face aceasta donatie si ce pot sa mai fac eu acum
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 05:16, 26 Octombrie 2022
Dacă donatia încalcă rezerva succesorala se poate solicita reducțiunea donației.

Altfel spus, dumneavoastră și fratele aveți cote egale din masa succesorala (dacă mostenitori sunteți doar dumneavoastra și fratele, cota fiecăruia ar fi fost de de 1/2). Daca prin donatia efectuată dumneavoastră aveți mai putin de 1/4 din mostenirea succesorala (rezerva succesorala de care beneficiați este de 1/2 din cât vi s ar fi cuvenit ca mostenitor legal), puteți solicita reducerea donatia pana la limita de 1/4.

Dacă la momentul donatiei mama nu avea consimțământ se poate solicita anularea donației.
sa inteleg ca si pamantul primit ca donatie de fratele meu, tb sa intre in masa succesorala ? acum se mai poate face ceva? la momentul donatiei, era obligatoriu sa fiu si eu instiintata sau tb sa mi dau si eu acordul?
pt ca eu daca as fi fost intrebata nu as fi fost de acord

Nu trebuia sa fiti nici intrebata si nici sa va dati acordul.
Ce boala avea mama daca avea certificat de handicap?
Daca avea discernamant si nu va incalca rezerva succesorala, nu aveti motiv de atac .
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Octombrie 2022
gi-jane2, moderator
Nu era necesar acordul dumneavoastră. Nu știu in ce punct sunteți ca sa putem discuta despre ce demersuri puteți efectua.
avea alzheimer
nu era nevoie de un certificat medico legal?

Alte discuții în legătură

Despre testament ! ionel-s ionel-s Mama doreste sa-si faca testamentul, insa vrea sa fie sigura ca acesta nu va fi contestat mai tarziu. In ce maniera trebuie facut pt ca acesta sa nu fie ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, mai pot anula un testament pe motiv ca tatal meu suferea ... Anne Georgelin Anne Georgelin Buna ziua, mai pot anula un testament pe motiv ca tatal meu suferea de alzheimer si a decedat acum 6 ani iar eu am aflat de testament acum 2 ani? (vezi toată discuția)
Se poate contesta contractul de vanzare-cumparare cu uzufruct viager ? ContSters307413 ContSters307413 Buna seara, Asdori sa-mi raspundeti la cateva intrebari 1. Se poate contesta un act de vanzare cumparare cu uzufruct viager, facut intre mama si doi din ... (vezi toată discuția)