avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Sentinta civila -litigii de munca La ce data devine ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Sentinta civila -litigii de munca La ce data devine definitiva ...

Sentinta civila -litigii de munca

La ce data devine definitiva o sentinta civila cu drept de apel pt care nu s-a mai depus apelul

-la data pronuntarii?
-sau la data expirarii t de apel?
Cel mai recent răspuns: CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT , Avocat 17:28, 17 Noiembrie 2022
La data expirării termenului de apel.
Ma ajutati cu o baza legala?
Angajatorul insista pe data pronuntarii invocand art 274 din codul muncii..cu alte cuvinte doreste sa scurteze perioada pt plata dr salariale retroactiv.
Multumesc

Cornel Vasile a scris:

La data expirării termenului de apel.

Din câte înțeleg (bănuiesc) nu e vorba de caracterul definitiv, ci de cel executoriu.

Dacă e vorba de executarea sentinței, angajatorul are dreptate când spune că începând cu data pronunțării poate, chiar trebuie, să își îndeplinească obligația din sentință, așa că, are tot dreptul să vă cheme pentru reintegrare, asta dacă ați cerut reintegrearea, din ce ați scris presupun eu că ați cerut-o.

Dumneavoastră sunteți obligat să vă prezentați la angajator la data propusă pentru reîncadrare și după reîncadrare să prestați munca în continuare conform contractului individual de muncă, angajatorul fiind obligat să vă plătească drepturile retroactiv până la reincadrare în baza sentinței și ulterior reîncadrării în temeiul contractului individual de muncă și pentru munca prestată.

Dacă nu vă prezentați angajatorul va considera că începând cu data în care ați fost chemat a operat reincadrarea, cu toate consecințele care decurg din acest aspect. O primă consecință fiind aceea că până la acel moment trebuie să vă platească drepturile salariale de care ați fi beneficiat pe perioada în care ați fost concediat, iar alte consecințe sunt cele legate de faptul că din acel moment redobândiți calitatea de salariat în cadrul angajatorului, drept urmare, din acel moment, remunerația (salariul) îl va plăti doar pentru prestarea muncii, dacă nu mergeți la muncă nu va putea fi obligat să vă platească salariul, din acel moment pentru neprezentarea la locul de muncă poate aplica o sancțiune disciplinară, inclusiv concedierea, etc. Totodată, raportat la funcția pe care o aveți și de situația concretă angajatorul ”poate dovedi” că prin lipsa dumneavoastră de la locul de muncă i s-au creat anumite prejudicii și poate cere de la dumnavoastră să le reparați (plăti), desi asta e un pic extrem și cam dificil de dovedit, dar nu imposibil.

Așadar, sintetizând, dacă ați cerut reîntegrarea vă recomand să vă prezentați la angajator pentru reîncadrare și fie să vă reluați sarcinile (asta dacă sunteți de bună credință și doriți să vă întoarceți pe post), fie să solicitați efectuarea cocediului de odihnă neefectuat (aferent perioadei în care ați fost concediat) dacă doriți să mai câștigați câteva zile până să reveniți să vă organizați sau să sicanați angajatorul, fie să vă dați demisia dacă nu doriți reîntoarcerea în cadrul angajatorului. Sunt multe, depinde foarte mult de dorințele dumneavoastră și situația concretă, dar ideal ar fi să vă angajați un avocat care să vă ajute să luați o decizie potrivită pentru dumneavostră.

Dacă ați contestat decizia de concediere și ați cerut drepturile până la rămânerea definitivă a hotârârii, de principiu, angajatorul este obligat să vă plătească drepturile fie la expirarea termneului de apel, fie la soluționarea apelului (data pronunțării deciziei din apel), temeiul de drept este art. 634 alin. (1) pct. 3 și 4 Cod procedură Civilă.
Ultima modificare: Joi, 17 Noiembrie 2022
avocat_sabau, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mergeți la un executor și gata nu aveți nevoie sa dovediți angajatorului nimic cu texte de lege,,,puneți în executare silita sentința..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere nelegala - consecinte sentinta cgolgot cgolgot Buna ziua , as avea o intrebare legata de o concediere nelegala.Un salariat a avut contract de munca incepand cu martie 2014 pana a fost concediat in mai ... (vezi toată discuția)
Repunerea in drepturi Ciobanu Genoveva Ciobanu Genoveva Daca nu am facut cerere de reangajare in termen de 10 zile de la darea sentintei in cazul unui litigiu de munca, pierd toate celelalte drepturi( in sentinta ... (vezi toată discuția)
Hotarire irevocabila litigiu munca carmenba carmenba Am cistigat pe fond impotriva angajatorului in iunie 2010. Angajatorul mi-a platit jumatate din suma cuvenita in octombrie, iar intre timp a depus recurs la ... (vezi toată discuția)