Din câte înțeleg (bănuiesc) nu e vorba de caracterul definitiv, ci de cel executoriu.
Dacă e vorba de executarea sentinței, angajatorul are dreptate când spune că începând cu data pronunțării poate, chiar trebuie, să își îndeplinească obligația din sentință, așa că, are tot dreptul să vă cheme pentru reintegrare, asta dacă ați cerut reintegrearea, din ce ați scris presupun eu că ați cerut-o.
Dumneavoastră sunteți obligat să vă prezentați la angajator la data propusă pentru reîncadrare și după reîncadrare să prestați munca în continuare conform contractului individual de muncă, angajatorul fiind obligat să vă plătească drepturile retroactiv până la reincadrare în baza sentinței și ulterior reîncadrării în temeiul contractului individual de muncă și pentru munca prestată.
Dacă nu vă prezentați angajatorul va considera că începând cu data în care ați fost chemat a operat reincadrarea, cu toate consecințele care decurg din acest aspect. O primă consecință fiind aceea că până la acel moment trebuie să vă platească drepturile salariale de care ați fi beneficiat pe perioada în care ați fost concediat, iar alte consecințe sunt cele legate de faptul că din acel moment redobândiți calitatea de salariat în cadrul angajatorului, drept urmare, din acel moment, remunerația (salariul) îl va plăti doar pentru prestarea muncii, dacă nu mergeți la muncă nu va putea fi obligat să vă platească salariul, din acel moment pentru neprezentarea la locul de muncă poate aplica o sancțiune disciplinară, inclusiv concedierea, etc. Totodată, raportat la funcția pe care o aveți și de situația concretă angajatorul ”poate dovedi” că prin lipsa dumneavoastră de la locul de muncă i s-au creat anumite prejudicii și poate cere de la dumnavoastră să le reparați (plăti), desi asta e un pic extrem și cam dificil de dovedit, dar nu imposibil.
Așadar, sintetizând, dacă ați cerut reîntegrarea vă recomand să vă prezentați la angajator pentru reîncadrare și fie să vă reluați sarcinile (asta dacă sunteți de bună credință și doriți să vă întoarceți pe post), fie să solicitați efectuarea cocediului de odihnă neefectuat (aferent perioadei în care ați fost concediat) dacă doriți să mai câștigați câteva zile până să reveniți să vă organizați sau să sicanați angajatorul, fie să vă dați demisia dacă nu doriți reîntoarcerea în cadrul angajatorului. Sunt multe, depinde foarte mult de dorințele dumneavoastră și situația concretă, dar ideal ar fi să vă angajați un avocat care să vă ajute să luați o decizie potrivită pentru dumneavostră.
Dacă ați contestat decizia de concediere și ați cerut drepturile până la rămânerea definitivă a hotârârii, de principiu, angajatorul este obligat să vă plătească drepturile fie la expirarea termneului de apel, fie la soluționarea apelului (data pronunțării deciziei din apel), temeiul de drept este art. 634 alin. (1) pct. 3 și 4 Cod procedură Civilă.